Esemény

Pécs – Debrecen – Szeged, Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztálya (Pécs, Szepesy utca 3.)
2022. október 7, péntek 14:00–16:00

2022. október 7-én nyílik a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárában és Tudásközpontjában a „Pécs – Debrecen – Szeged, Klebelsberg Kuno és a magyar felsőoktatás” című időszaki kiállítás, ami a „Múltból a jövő felé” centenáriumi programsorozat egyik kiemelt eseménye. A kiállítás célja, hogy bemutassák Klebelsberg Kuno támogatását a három vidéki egyetem fennmaradása és fejlesztése érdekében.

A tárlókban változatos dokumentumtípusok – levelek, látványtervek, újságcikkek, beszédek, karikatúrák – segítségével járják körbe az egyetemek elhelyezésének kérdését, mutatják be az építkezéseket. Kiemelték továbbá Klebelsberg díszdoktorrá avatásait, illetve a Collegium Hungaricum intézményét. A kiállítás talán legimpozánsabb darabjai a kultuszminiszter által a pécsi egyetemi templomnak készíttetett és ajándékozott papi díszöltözet darabjai és a misés kehely. Bemutatják a Klebelsberg halálával és emlékezetével kapcsolatos anyagokat is.

Az ünnepélyes megnyitó a „Klebelsberg és kora” tudományos konferencia záróeseménye.

A tárlatot Ujváry Gábor, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője, Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese és Szeberényi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának és Tudásközpontjának főigazgatója nyitja meg október 7-én, 14 órakor a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályán, Pécsett, a  Szepesy utca 3-ban.

A kiállítás október 7-től október 31-ig tekinthető meg.

A kiállításmegnyitó Facebook-eseménye itt érhető el:

fb.me/e/24Z1KH0YR 

Részletes információk a honlap eseménynaptárában is elérhetőek:

go.tkp.hu/KlebelsbergKuno