Fényképgalériák

Dr. Kiss József felvételei

2011. október 14, péntek

A képaláírásokat változtatás nélkül, az eredeti albumban megadott formában tesszük közzé.

Jegyzetek az albumhoz és a diapozitívekhez

Ezek a felvételek 1950-1956 között készültek. A képek 95%-a saját felvételeim.

Professzoraink képei, Ernst professzorét kivéve 1954 és 1955-ben készültek. Ernst professzor képe a Kossuth díja alkalmából készült portréjának a másolata.

A felvételek egy viszonylag egyszerű 35mm-es géppel készültek. Sajnos a gépen sem távmérő sem fénymérő nem volt. A nagyításokat és a diapozitíveket saját magam készítettem. Sajnos az eredeti negatívokat az elmúlt 50 év épp úgy megviselte, mint minket is. Sok karcolás látható a nagyításokon és a diapozitíveken is. Természetesen ezeket a szépséghibákat a jelenlegi modern technológiával ki lehetett volna javítani, de ezt az utat nem választottam.

Nagyon sajnálom, hogy a professzoraink mellett nem készítettem felvételeket az adjunktusokról, tanársegédekről és a demonstrátorainkról. Ezért elnézést kérek, bár nagyon megkésve a volt tanítóimtól.

Arra kérem évfolyamtársaimat és mindenkit, aki ezeket a képeket nézi majd, hogy a technikai hibákat próbálja elfelejteni és úgy vizsgálja meg ezeket a felvételeket, mint egy rövid betekintést az 50-es évekbe. Remélem, hogy ez az album felidéz majd sok talán már régen elfelejtett emléket orvostanhallgató korunkból. Ugyanakkor remélem, hogy igaz hódolattal emlékezünk majd kitűnő tanári karunkra, azokra, akik a képeken szerepelnek és azokra is akik sajnálatra nem szerepelnek az albumban, de élénken élnek sajnos lassan romló emlékezetünkben!

Sajnos sok évfolyamtárs már nincs velünk. Szeretném ezt az albumot az Ő emléküknek ajánlani.

Pécs, 2006. október 20-21.

Dr. Kiss