Hírek

Egyéb hírek - 2022. szeptember 19, hétfő

Katasztrófa Nap szeptember 24-én

Egy igazán izgalmas program várja az orvoskar hallgatóit szeptember 24-én. A kar hallgatói szervezetei most először gyűlnek össze, hogy Katasztrófa Napot rendezzenek minden orvostanhallgatónak, szimulációs esetek gyakorlására.

A tanulók lehetőséget kapnak a "hallgatók tanítanak hallgatókat" módszer megtapasztalására, és a kiscsoportos, szituáció alapú tréningen való részvételre. Az, hogy mi lesz a "katasztrófa", a helyszínen tudják meg, segítik ebben őket a "tanuló színészek", akik a különféle sérülésekkel szembesítik társaikat.

Mint dr. Rendeki Szilárd egyetemi adjunktus, az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ igazgatója elmondta, a Katasztrófa Nap megszervezését a külföldi diákok kezdeményezték, nemzetközi minták alapján. A programot számos nyugati egyetemen évente megtartják, melynek során az orvostanhallgatók kipróbálhatják magukat a tömeges sérült-ellátás elveinek alkalmazásában, az egyes életmentő orvosi beavatkozások végrehajtásában.

Az esemény célja olyan komplex tudásanyag elsajátítása, mely a hallgatókat képessé teszi a speciális, műveleti egészségügyi helyzetek megoldására. A forgószínpadszerűen kialakított állomásokon megismerkedhetnek az életet veszélyeztető vérzések ellátásának prehospitalis módszereivel, valamint a sérült-szállítási eljárásokkal is.

Szakmai tendencia ma már Európában a műveleti egészségügyi képességek oktatása, azonban az orvoskari graduális tananyagban ez még csak részben szerepel. A mostani tréningen az egyszerű és a komplex manuális tevékenységek, a technikai skillek és készségek fejlesztése a cél a szemléletformálás, a csoportmunka és a probléma-fókuszált viselkedés elsajátítása mellett” - fogalmaz dr. Rendeki Szilárd, hozzátéve, hogy az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ a jövőben is minden racionális hallgatói kérést és megkeresést támogatóan fogad.

Helyszín: Szigeti út 12., a Pécsi Orvostudományi Kar főépülete, aula (régi épület)

Időpont: szeptember 24., 09:00-16:30

A program angol nyelven zajlik.

Szervező:

  • Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC),
  • Surgical Society,
  • MediSkillLab,
  • Emergency Society,
  • HÖK.

Az esemény részletei itt találhatók:

facebook.com

Hírarchívum