Hírek

Sajtószoba - 2018. február 9, péntek

Átadták a Pécsi Tudományegyetem UNIV gyógyszertárát

Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, dr. Hoppál Péter államtitkár, Pécs országgyűlési képviselője és dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke ünnepélyes keretek között adta át február 9-én a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központi Gyógyszertárának közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító UNIV gyógyszertárát. Az ambulanciákon kezelt és a klinikákról távozó, hazatérő betegeket, valamint a lakosságot ellátó gyógyszertár a Janus Pannonius Klinikai Tömb Honvéd utcai bejáratánál található.

Régi elképzelés valósult meg azzal, hogy a Pécsi Tudományegyetem egy közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszertárat alakíthatott ki, a klinikai ambulanciák és a háziorvosi ügyelet, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztály közvetlen közelében, ezzel biztosítva és gyorsítva az ott kezelt betegek gyógyszerhez jutását. A megvalósítást segítette, hogy az elmúlt években jelentősen előrehaladt a pécsi klinikák felújítása, így különösen az új „400-ágyas” klinikai tömb átadása, amivel lehetővé vált egy korszerű, a közvetlen lakossági gyógyszerellátást biztosító egészségügyi intézmény kialakítása is.

Látványos külső és belső átalakításon esett át a Honvéd utcai építmény, új bejáratot kapott keleti és nyugati oldalról, előbbinél új előtető is épült. A gyógyszertár a XXI. század követelményeinek megfelelően akadálymentesített, tehát a kerekesszékkel közlekedők, vagy a babakocsit toló szülők is könnyen meg tudják közelíteni.

A betegellátás színvonalát emeli, egyúttal a gyógyszertári munkát lényegesen megkönnyíti néhány korszerű megoldás alkalmazása, mint például a számítógép vezérlésű gyógyszer-komissiózó automata, ami merőben új lehetőségeket biztosít a gyógyszertár szervezésére, hiszen automata juttatja a gyógyszerkiadó szakemberek kezéhez a kívánt készítményt. Ezáltal felgyorsul a gyógyszerellátás, aminek köszönhetően az officina valóban a beteggondozás és egészségügyi tájékoztatás minőségi környezetévé válik. A kialakítás során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a betegek és fogyasztók megfelelő tájékoztatását korszerű eszközökkel is segítsék, továbbá a gyógyszerészi gondozáshoz és tanácsadáshoz is megfelelő teret és felszerelést biztosítsanak.

Az új gyógyszertár teljes körűvé teszi a betegeknek nyújtott szolgáltatást, ugyanakkor gyakorlati oktatási helyszínt biztosít a pécsi egyetem gyógyszerész hallgatóinak, valamint az innovatív megoldások kipróbálásához is, ami a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló nagyszabású egyetemfejlesztési projekt egyik legfontosabb tartalmi célkitűzése is. A beruházás összesen mintegy százmillió forintba került.

Forrás

PTE

Hírarchívum