Hírek

Sajtószoba - 2019. január 24, csütörtök

Modern képességvizsgáló munkaszimulátort adtak át a Klinikai Központban

Napjaink legkorszerűbb munkaszimulátor rendszerével gazdagodott a PTE Klinikai Központja, amivel elsősorban a munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit tudják mérni. A mintegy 50 millió forintos berendezést január 24-én adták át.

A demográfiai folyamatok, a gazdasági és munkaerőpiaci változások nyomán kiemelt társadalmi kérdéssé vált az idősödő korcsoportok munkavállalásának elősegítése szerte a világon, így Magyarországon is. Az előrejelzések szerint ugyanis az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók létszáma és aránya a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy a munkavégzés az egyes szakmákban milyen egészségügyi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők. A Pécsi Tudományegyetemen átadott képességvizsgáló munkaszimulátorral arra nyílik lehetőség, hogy a munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit mérjék, majd az eredményeket elemezzék.

A Pécsi Tudományegyetem Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Kiválósági Központjában a kutatók olyan módszerek kialakításán dolgoznak, amelyekkel objektív módon mérhető a dolgozókat érő fizikai és szellemi megterhelés. Az új berendezéssel az álló- és ülőmunkák során jelentkező tipikus feladatok mellett olyan képességvizsgálatok is elvégezhetők, amelyek a dolgozók logikus gondolkodását, intelligenciáját, személyiségét jellemzik. A rendszer újdonsága, hogy segít a munkavállalókat érő fizikai és szellemi terhelések egymásra gyakorolt hatását is megérteni. Ennek fontosságát a PTE kutatóinak közelmúltban végzett, több mint kétezer fő megkérdezésén alapuló vizsgálata is kimutatta, hiszen a kutatásba bevont dolgozók közül azoknak volt a legalacsonyabb a munkaképességi indexe, akiket fizikai és szellemi terhelés egyaránt ért a munkavégzés során.

Az átadó ünnepség keretében a PTE Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Kiválósági Centruma, a Budapesti Műszaki Egyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszék Foglalkozási Rehabilitációs Kutató Központja, valamint a képességvizsgáló rendszert fejlesztő INNOMED MEDICAL Zrt. együttműködési megállapodást írt alá a munkaszimulátorral végzett kutatások és fejlesztések összehangolásáról. A beruházás az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Forrás: 

PTE

Hírarchívum