Hírek

Sajtószoba - 2019. február 19, kedd

Együttműködés a Sportmedicina Tanszék és a PVSK között

Együttműködési megállapodást kötött karunk Sportmedicina Tanszéke és az idén 100 éves Pécsi Vasutas Sportkör. A kooperáció a hatékony tehetséggondozást és a versenysport sportegészségügyi hátterét biztosítja.

Több éves kialakult gyakorlatot szentesített ez a megállapodás, amit ünnepélyes keretek között írtak alá február 19-én. A Sportmedicina Tanszék már korábban is rendszeresen segítette a PVSK sportolóit, az eddigi alkalomszerű együttműködést azonban immár a szerződéses keretek helyezik szilárd alapra.

Karunk Sportmedicina Tanszéke folyamatos elérhetőséget vállal az együttműködés keretében, azzal a céllal, hogy a szolgáltatásainkat igénybe vevő sportoló a lehető legrövidebb időn belül az elérhető legmagasabb szintű szolgáltatást kapja, amire az adott pillanatban szüksége van. Ez kiterjed a diagnosztikára, a gyógyításra és a sportolók rehabilitációjára is. A kooperáció keretein belül térítés ellenében egészségmegőrzési programok, vagy akár sportágspecifikus egészségügyi koncepciók kialakítását is vállaljuk, de olyan képzési programot is biztosítunk, amelyben a PVSK sportszakemberei a sportolók egészségügyi ellátását segítő ismeretekhez juthatnak” – mondta dr. Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Ortopédiai Klinikája tavaly nyert el egy GINOP-pályázatot, ami a sportegészségügyi ellátás fejlesztését célozza. A pályázat keretében jelentős beruházások valósultak meg a klinikán: műtőt fejlesztettek, új diagnosztikai és speciális rehabilitációs eszközöket szereztek be, amelyek használatával új szolgáltatásokat is tud nyújtani az egyetem.

Antropometriai és pszichológiai módszerekkel olyan felméréseket tudunk végezni, amelyek segítik a sportági kiválasztást: ennek révén egy serdülőkor előtt álló gyerekről is nagy pontossággal meg tudjuk mondani, hogy milyen magas lesz, vagy mennyire lesz sérülékeny a későbbiekben, amivel nagymértékben tudjuk segíteni nemcsak a sportoló egyéni fejlődését, de az egyesület hatékony tehetséggondozását is. Ezen túlmenően a sportolók biológiai életkorát is pontosan meg tudjuk határozni, ami azért fontos, mert az edzésterhelést erre lehet alapozni, és a szenzitív időszakokra koncentrálva jobb eredményeket elérni, úgy, hogy közben el lehet kerülni a sérüléseket” – nyilatkozta dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke.

Az együttműködés intenzitását mutatja, hogy a felek közös fejlesztéseket is terveznek. Az Ortopédiai Klinika szakemberei egy telemetriai berendezéssel a PVSK sportolóinak egészségügyi adatait tudják majd mérni, rögzíteni és elemezni, ami csökkenti a sérülésveszélyt a felkészülés során.

Idén 100 éves egyesületünk kosárlabda utánpótlás szakosztálya immár egy éve akadémiai keretek között működik, ami azt is feltételezi, hogy együttműködünk sportegészségügyi szolgáltatóval. A Pécsi Tudományegyetemmel kötött megállapodásnak köszönhetően azonban nemcsak a kosárlabda növendékek, hanem az egyesület valamennyi sportolója ellenőrzött keretek között élvezheti a felkészült szakemberek, a korszerű szaktudás és modern felszerelés nyújtotta sportegészségügyi hátteret. Együttműködésünk az egyetemmel a tehetséggondozás és a versenysport támogatása mellett azért is fontos a számunkra, mert rangot ad egyesületünknek. A PVSK centenáriumának évében együttműködést kötni Magyarország meghatározó egyetemével ünnepi alkalmat jelent és felemelő érzés a PVSK-család minden tagjának” – fogalmazott Czerpán István, a Pécsi Vasutas Sportkör elnöke.

 

Kapcsolódó galéria

Forrás:

PTE

Hírarchívum