Hírek

Sajtószoba - 2019. április 5, péntek

Fókuszban a szisztémás szklerózis - közép-kelet-európai csúcskonferencia Budapesten

Március 22-23-án Budapesten rendezték az első közép-kelet-európai CTD-ILD csúcskonferenciát. A rendezvény fő célkitűzése az volt, hogy megbeszéljék az SSc-ILD (szisztémás szklerózissal társuló interstitialis tüdőbetegség) és más CTD-ILD-k (kötőszöveti betegséghez társuló interstitialis tüdőbetegségek) diagnosztizálásának és kezelésének legfrissebb eredményeit.

A szisztémás szklerózis ritka betegség, ami a kötőszövet megvastagodását és hegesedését okozza a test különböző pontjain. A becslések szerint világszerte körülbelül 2,5 millió embert érint. Mivel a betegség a kötőszövetekre hat, létfontosságú szervek - például a tüdő, a szív, illetve a vesék is - hegesedhetnek, ami jelentősen ronthatja az egészségi állapotot, és életveszélyessé is válhat. Az ILD jelentős kockázatot jelent a szisztémás szklerózisban szenvedők körében: akár 90%-uk is veszélyeztetett lehet abban a tekintetben, hogy az alapbetegség valamely időszakában valamilyen mértékű interstitialis tüdőbetegség is kialakul náluk.

A kétnapos úttörő jelentőségű csúcskonferenciát a Boehringer Ingelheim is támogatta. Ez a vállalat régóta foglalkozik a légúti betegségek kezelésének a kutatásával, továbbá elhivatott a ritka betegségben szenvedők életminőségének a javításában. Az eseményen több ország - Svájc, Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Belgium, Norvégia, Csehország és Románia - vezető szakemberei tartottak előadásokat a legfőbb témaköröket felölelve, úgymint a diagnosztizálás, a jelenlegi kezelések, a más ritka betegségekkel kapcsolatos tapasztalatszerzés, valamint a kezelési terület eddig megoldatlan problémái. Kisebb létszámú megbeszéléseket és munkaértekezleteket is tartottak, amiken nagy kihívást jelentő eseteket tárgyaltak meg.

Dr. Czirják László professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Reumatológiai és Immunológiai Klinikájának igazgatója a szisztémás szklerózis főbb jellemzőit bemutatva elmondta: "Nem ismerjük a szisztémás szklerózis okát, de azt tudjuk, hogy ez a betegség négyszer gyakoribb a nők esetében, mint a férfiaknál, és rendszerint középkorú nőknél jelentkezik. Habár a betegség sokféleképpen hat az emberekre, van néhány közös tünet, amikre figyelni kell. Ide tartoznak a bőrtünetek: a bőr megvastagodása, különösen az ujjak ízületeinél, a túlságosan feszes vagy csillogó bőr az arcon, a karokon, a lábszárakon, továbbá a viszkető bőr".

Forrás: 

pharmaonline.hu

Hírarchívum