Hírek

Sajtószoba - 2019. augusztus 27, kedd

Új műtéti eljárások, chipek, innovációk a pécsi klinikákon

Háromdimenziós nyomtatással készült végtagprotézisek, chipalapú diagnosztika a sikeres mesterséges megtermékenyítésért, agyi stimulátor az epilepszia kezelésére. Számos ilyen modern eljárást és eszközt fejlesztettek ki és alkalmaznak – sokszor az országban egyedüliként – a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában.

A gyakorlatban hasznosítható, innovatív eredménnyel kecsegtet a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, a Szentágothai János Kutatóközpont, valamint az Orvosi Biológiai Intézet munkatársainak nemzetközileg is jelentős együttműködése – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek dr. Kovács L. Gábor Széchenyi-díjas akadémikus, a kutatás egyik vezetője. A mesterséges megtermékenyítés sikerességét fokozzák azzal, hogy a magzatból származó, eddig nem ismert biokémiai és genetikai jelzéseket – a magzat érintése vagy befolyásolása nélkül – felfogják, és még az édesanyába történő embrióbeültetés előtt azonosítják a legéletképesebb embriókat. Egyetemi-ipari összefogással chipalapú diagnosztikai eszközt fejlesztenek azért, hogy a vizsgálatok ne csak egy kutatóintézetben, de egy átlagosan felszerelt kórházban is elvégezhetőek legyenek.

Súlyosan deformált gerincű gyermekeket gyógyítanak az Ortopédiai Klinikán. Dr. Than Péter professzor, a klinika igazgatója elmondta: az országos jelentőségű gerincsebészeti profil részeként kiemelten foglalkoznak a főként serdülő- és gyermekkori súlyos gerincoszlop-deformitásokkal, amik a néhány éves gyerekeknél vagy akár veleszületetten is megjelennek. Az igazgató hangsúlyozta a magas színvonalú kezelés és a nagy jártasságot igénylő sebészi beavatkozás, valamint a modern képalkotó diagnosztika fontosságát, utóbbit alacsony sugárterhelésű, két- és háromdimenziós technológiájú EOS-készülékkel végzik, ami Magyarországon jelenleg az egyetlen ilyen berendezés.

Számos új műtéti eljárást vezettek be a Fül-Orr-Gégészeti Klinikán is. Az oldalsó koponyaalapi elváltozások műtéti megoldása itt napi rutinná vált. A dr. Gerlinger Imre professzor vezette munkacsoport az alsó agyidegek bénulásával, fülzúgással és halláscsökkenéssel járó kórképek műtéti megoldásában úttörő szerepet játszik Magyarországon. Az agyalapot és a sziklacsontot roncsoló jó- és rosszindulatú daganatok műtétei a mindennapi gyakorlat részei lettek. Az elülső koponyaalap elváltozásainak orrüregen keresztüli navigációval asszisztált operációi óriási előrelépésnek számítanak. Az országban elsőként bevezetett, hallójáraton keresztüli endoszkópos fülműtéteknél a betegek nagyobb metszések nélkül, rövidebb ápolási idő mellett gyógyulnak.

Az Idegsebészeti Klinikán működik az ország egyetlen elektromos agystimulációs készüléke (az úgynevezett Nexstim), amivel a páciens legfontosabb agyi központjai műtét nélkül felmérhetőek. Az agyi MR-felvételek alapján számítógépes navigáció vezérlésével elektromosan ingerlik az agyat, aminek hatására működése megváltozik, így azonosíthatók a fontos agyi központok, illetve azok viszonya a különböző agyi kórfolyamatokhoz, például az agydaganatokhoz. A központi idegrendszer kapcsolatainak feltérképezése révén a személyre szabott orvoslás új fejezete nyílik meg. A készülék alkalmas a terápiával nem gyógyítható depresszió, a Parkinson-betegséghez kapcsolt, illetve más kóreredetű fájdalomszindrómák speciális kezelésére is – mondta dr. Büki András professzor, a klinika igazgatója.

A Klinikai Idegtudományi Központban 18 év alatt közel ötszáz Parkinson-kóros betegnek ültettek be mélyagyi stimulátort. Az úgynevezett agyi pacemakert Közép-Európában itt alkalmazták először a gyógyszerekre nem reagáló epilepszia kezelésére. Utóbbi gyógyítását szolgálja az a projekt is, melynek során elektródákat ültetnek az epilepsziás beteg agyába, hogy megtalálják a rohamok indításáért felelős idegsejtcsoportot – nyilatkozta dr. Janszky József professzor, a Neurológiai Klinika igazgatója.

A 3D-s nyomtatás jelentős lehetőségeket nyújt az egészségügyben a prevenció, a diagnosztika és a különböző beavatkozások területén egyaránt – hangsúlyozta dr. Nyitrai Miklós professzor, az Általános Orvostudományi Kar Biofizikai Intézetének igazgatója, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. A PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja, illetve Klinikai Központja több szakterületen sikeresen működik együtt. Az interdiszciplináris munkacsoportok több alkalommal készítettek anatómiai és patológiai oktatási modelleket, amelyek az orvos-beteg kommunikációt is hatékonyabbá tehetik. Szívsebész szakorvosokkal sikeresen terveztek 3D nyomtatott vágósablonokat valós szívműtétekhez. Az Idegsebészeti Klinika szakembereivel több koponyaimplantátumot is előállítottak. A fogorvosi portfólió részeként hamarosan elindul az egyedi igényeket maximálisan támogató, háromdimenziósan nyomtatott, láthatatlan fogszabályozók előállítása. Kiemelt terület az úgynevezett „bionyomtatás”, ahol a nyomtatás alapanyaga élő sejt, és a szöveti struktúrák készítése a cél. A 3D-s nyomtatás kiválóan alkalmazható orvosi, orvostechnikai eszközök és gyógyászati segédeszközök fejlesztésére is. Ennek egyik legsikeresebb példája az „Ember Arm” 3D-s nyomtatással készült felső végtagi protézis.

A Transzlációs Medicina Központ dr. Hegyi Péter vezetésével az alap- és a klinikai kutatási területen is komoly eredményeket ért el. Sikerült a heveny hasnyálmirigy-gyulladásban kulcsszerepet játszó folyamatot azonosítani, mint például a sejten belüli súlyos energiahiányt vagy az energiát termelő sejtalkotóelem, azaz a mitokondrium károsodását. Ezen folyamatok helyreállítása meghozhatja az első specifikus terápiát a súlyos betegségre. Kiemelt sikernek számít, hogy több vizsgálat is eljutott már a klinikai tesztelésig. Nemrég fejeződött be 23 ország 63 kórházának részvételével, a Transzlációs Medicina Központ vezetésével az a klinikai vizsgálat, amivel jelentősen, ötven százalékkal csökkenthetővé válhat az antibiotikum-használat.

Forrás:

magyarnemzet.hu

Hírarchívum