Hírek

Sajtószoba - 2019. szeptember 12, csütörtök

Hatvannyolc kórház ápolási eszközparkja gyarapodott nyár végéig

Az EFOP „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” elnevezésű projekt második ütemének részeként 5330 különböző betegágy, a hozzájuk tartozó infúziós állványok, matracok, továbbá 995 ápolási eszköz, mobília és 170 ápolási, elektromedikai eszköz szállítása történt meg 68 kórház 78 telephelyére a nyár végéig.

Az új eszközöket a kórházak üzembe helyezték, és mindennapi használatuk megkezdődött. Az ápolási eszközbeszerzések harmadik, utolsó ütemében még további, mintegy 8200 elektromos, hidraulikus és kórtermi ágy, valamint éjjeliszekrény beszerzése történik meg 2020 első negyedévében - tudatta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményében.

Összesen 16.500 ápolási eszköz − többek között intenzív ágyak, korszerű betegágyak, felfekvést megelőző matracok, gördíthető infúziós állványok, fecskendős infúziós pumpák, éjjeliszekrények − beszerzése járul hozzá a megfelelő eszközellátottság megteremtéséhez, és a szakdolgozók munkakörülményeinek javításához 65 ÁEEK fenntartású intézmény 75 telephelyén, valamint a három egyetemi helyszínen.

A 8 milliárd forint összköltségű - az ÁEEK konzorciumvezetésével, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Tudományegyetem részvételével megvalósuló - projektnek köszönhetően 60 helyszínen csaknem 5.500 ember részesült képzésben az újonnan beszerzett eszközök eredményes alkalmazása, a biztonságos és szakszerű betegmozgatás elsajátítása, valamint a kiégés megelőzése érdekében.

A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.0-16-2016-00003 „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” című kiemelt projekt keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

Forrás:

weborvos.hu

Hírarchívum