Hírek

Egyéb hírek - 2020. február 21, péntek

Új, digitális röntgen az Urológiai Klinikán

Rendkívül modern, digitális röntgenkészülék állhatott munkába a Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. A február 20-án bemutatott műszer még pontosabb, jobb minőségű felvételek készítésére alkalmas, ráadásul mindezt csökkentett sugárdózis alkalmazásával teszi, és rövidebb idő alatt elődeinél. Ennek köszönhetően nő a napi ellátott betegszám, és csökken a vizsgálatra való várakozási idő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására felhívást tett közzé. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a gazdaságilag hatékony és fenntartható struktúra-átalakításhoz, és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésekre pályázatot nyújtott be, és 931 millió forint támogatást nyert. Ebből a forrásból szereztek be az Urológiai Klinikára egy korszerű, minden igényt kielégítő, digitális röntgen berendezést, valamint teljes körű felújításon esett át a vizsgálóhelyiség és a kezelőrészleg is. A beruházás összköltsége 85 millió forint volt.

Dr. Szántó Árpád, az Urológiai Klinika igazgatója a beruházás kapcsán elmondta: „Az új eszköz lehetővé teszi a gyorsabb, pontosabb, jobb minőségű felvételek készítését csökkentett sugárdózis alkalmazásával, továbbá rövidebb idő alatt végezhetőek el a vizsgálatok, ebből következően nő a napi ellátott betegszám, és csökken a várakozás időtartama. A napi rutin mellett a kórházi ellátáshoz kapcsolódó egyéb röntgen vizsgálatok elvégzése, illetve a digitális technika alkalmazásával a távleletezés is elérhetővé válik, így a frissen operált beteg nincs kitéve a más intézetbe való szállítás viszontagságainak, valamint a műtéti tervezés folyamatai is egyszerűsödnek.”

Elhangzott, hogy a napi betegforgalom részét képező veseköves, görcsös panaszoktól szenvedő beteg, vagy egy vizelet elfolyási akadályt fenntartó kő kontrasztanyagos röntgenvizsgálattal történő pontos diagnózisának felállításában, illetve a műtétes beavatkozások gyógyultságának ellenőrzésében nagy előnyt jelent a „házon belül” elérhető új vizsgálati lehetőség. Az új készülékkel éves szinten mintegy 2500-3000 beteget tudnak megvizsgálni.

Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke hozzátette: „A fejlesztésnek köszönhetően Magyarországon az urológiai fekvőbeteg ellátó egységek között immár a pécsi klinika rendelkezik a legmodernebb radiológiai részleggel, amire joggal lehetünk büszkék. Ugyanakkor tudjuk, hogy önmagában az infrastrukturális háttér nem elegendő, legalább ilyen fontos, hogy a pécsi klinikán a megfelelő orvos-szakmai háttér és tudás is a rendelkezésére áll a betegeknek.”

Forrás:

univpecs.com,  PTE

Hírarchívum