Hírek

Koronavírus - 2020. április 28, kedd

Megtörtént az első beteg vérplazma terápiája

Biztató az állapota annak a fertőzött betegnek, akinek elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult betegek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja virológiai kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy az első terápiát a Dél-pesti Centrumkórháznak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal együtt sikerült elvégezni. Hozzátette, hogy a Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportja jelenleg a lehetséges donorvérek gyűjtésének és tesztelésének fázisában tart.

Mint mondta, a donorvéreknek a normál véradásnál megszokott egészségügyi és laboratóriumi paraméterek mellett megfelelő mennyiségű antitestet kell tartalmazniuk. Ez nem egyszerű, mivel az első kísérletek szerint azt látni, hogy azoknak a szervezetében, akik enyhe tünetekkel vagy tünetmenetesen vészelték át a betegséget, kevesebb antitest termelődött azokéhoz képest, akik súlyos vagy középsúlyos tüneteket produkáltak. A kutatócsoport jelenleg háromszáznál is több hatóanyaggal kapcsolatban végez kísérleteket, és két hatóanyag rövidesen a klinikai kipróbálás fázisába léphet.

Forrás:

MTI, M1

Hírarchívum