Hírek

Koronavírus - 2020. május 19, kedd

Továbbra is sokat kell kezet mosni és maszkot kell viselni – interjú dr. Kemenesi Gáborral

Az Index Kibeszélő című műsorának vendége volt dr. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa.

A szakember az Index műsorában elmondta, hogy a korlátozások enyhítése ellenére a vírus nem változott, továbbra is sokat kell kezet mosni és maszkot kell viselni. A nyár közeledtével kapcsolatos reményekkel kapcsolatban kijelentette, felesleges abban bízni, hogy a meleg hatása majd lassítja a járványt, mert ezt nem támasztják alá tudományos adatok, tapasztalatok.

A virológus a járvány következő, második hullámáról azt mondta, hogy az elkerülhetetlen, érkezésének ideje és az intenzitása nem megjósolható, mert azt túl sok körülmény befolyásolhatja. Hangsúlyozta, hogy a védekezésnek továbbra is két pillére van, az emberek tudatossága és a szakmai-tudományos háttér. Legyünk tudatosak, és figyeljük a hivatalos szakmai kommunikációt – óvott Kemenesi.

A virológus korainak és feleslegesnek tartja a védőoltás elérhetővé válásával kapcsolatos spekulációt. Szerinte a jelenleg világszerte párhuzamosan folyó 12 különböző vakcinatesztelés példátlanul soknak tekinthető. Ő biztos benne, hogy lesz olyan közülük, amelyik beválik, de várhatóan jövő év előtt egyik sem kerül piaci termékként a polcokra.

Forrás:

index.hu

Hírarchívum