Hírek

Intézeti hírek - 2020. május 27, szerda

Betegtájékoztató járványhelyzetben sebészeti beavatkozáson átesett betegeink számára

Betegtájékoztató járványhelyzetben sebészeti beavatkozáson átesett betegeink számára otthoni ellátásuk céljából:

Tisztelt Betegünk!

A kialakult járványügyi helyzetben szükség lehet otthoni műtét utáni sebkezelésre, melyben az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani.

 1. Javasolt pihenés, kímélet, kerülje a nagy súlyok emelését, hajladozást, hirtelen mozdulatokat.
 2. A műtéti területet tartsa tisztán, ne koszolódjon kötése.
 3. Javasolt a műtéti terület hűtése a műtét után 2-3 napban, 10-15 percig a sebkörnyékére helyezett jégzselé, vagy vékony kendőbe-törülközőbe csavart fagyasztott mirelit segítségével.
 4. Javasolt szükség szerinti fájdalomcsillapítás, első 2-3 napon napi 2-3 alkalommal szájon át bevett fájdalomcsillapító tabletta – pl. Algopyrin, Panadol, Paracetamol és származékai - segítségével történhet, s a későbbiekben ez csökkenhető, vagy már nem is szükséges.
 5. Amennyiben náthás tünetei vannak, ibuprofen és nem-szteroid fájdalomcsillapító szedése a járványhelyzet miatt nem javasolt.
 6. A sebfedő kötést 2-3 naponta vegye le, a sebkörnyéket és a varratsort fertőtlenítse le, majd a sebet ismételten sebfedő szigetkötszerrel ragassza le.
 7. Sebfertőtlenítésre használjon Betadin, Octenisept, vagy hasonló, a gyógyszertárakban kapható oldatot, s az oldatot steril gézlapra csepegtesse, majd ezen oldattal átitatott lappal kezelje sebét.
 8. Használhat sebfertőtlenítő oldatot spray formájában is, ezen esetben fújja az oldatot a sebre és környékére, finoman itassa fel gézlappal és hagyja megszáradni.
 9. Műtét után 7 nappal, ha a seb tiszta, nem váladékos, nem piros, nem fájdalmas, a sebet tiszta vízzel letusolhatja tisztálkodás során, de ekkor tusolás előtt és után is fertőtlenítse sebét a fentiekben leírtak szerint, majd tegyen rá fedőkötést.
 10. Sebével kádban ne fürödjön, vizes kötszer ne legyen a seben, azt mindig cserélje le.
 11. Amennyiben a seb piros, duzzadt, érzékeny, a sebvonal fájdalmas, a kötésen sárgás, vagy véres váladék nyoma látható, s e váladék a sebvonalon is látható, a fertőtlenítést naponta végezze el.
 12. Ha láz alakul ki a sebfájdalom, duzzanat és váladékozás mellett, mindenképpen érdeklődjön osztályunkon, telefonon és/vagy személyesen a kezelő orvost, vagy ügyeletes orvost, nővért keresve, további teendőkről, antibiotikum szedése és ellátás céljából.

Telefon: 72/ 536-870, 72/ 536-874

Hírarchívum