Hírek

Egyéb hírek - 2020. június 11, csütörtök

Közel 190 millió forintból fejlesztették a betegbiztonságot a Klinikai Központban

A Pécsi Tudományegyetem 2018-ban mintegy 189 millió forintnyi támogatást kapott a betegbiztonság komplex fejlesztésére. Az EFOP-2.2.18-17 kódszámú pályázat keretében elnyert támogatás jelentős részét, több mint 93 százalékát a Klinikai Központ infekciókontrollját szolgáló eszközállomány bővítésére fordították, a fennmaradó összegből pedig a projektmegvalósítás költségeit finanszírozták.

Az egészségügyben a betegbiztonság egyik igen fontos eleme az infekciókontroll, vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulásában szerepet játszó tényezők ismeretén, elemzésén alapuló, a kórházi fertőzések megelőzésére irányuló azon intervenciós tevékenységek, amiket kórházi szinten a kórházhigiénés szervezeti egységek látnak el.

A projektben beszerzett eszközök a kirobbant koronavírus járvány idején is nagyon sokat jelentettek a Klinikai Központ biztonságos betegellátásában. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a pályázat segítségével megvalósított fejlesztés egy „jövőbe látó” lépés volt, ugyanis a projektzárás idején zajló SARS-CoV-2 pandémia közepén a projekt keretében beszerzett eszközök nélkülözhetetlenek voltak az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézet számára.

A hat, közbeszerzési eljárásban megvásárolt termék a Klinikai Központ Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézetén kívül a Kórházhigiéniai Szolgálat eszközállományát is jelentősen javította. Egy további eszköz a Rákóczi és Rét utcai telephelyek meleg víz ellátó rendszerének még biztonságosabb tisztítását, fertőtlenítését tette lehetővé. Az eszközbeszerzések összértéke meghaladta a 176 millió Ft-ot.

Az Orvosi Mikrobiológiai és Immunitástani Intézethez került eszközök elsődlegesen az Intézet Bakteriológiai és Kórházhigiénés Laboratóriumának a megerősítését, valamint a molekuláris mikrobiológiai vizsgálatok fejlesztését szolgálják. A jelentősen modernizált diagnosztikai műszerpark segítségével eredményesebb lett a kórokozók kimutatása, gyorsabban jut mikrobiológiai diagnózishoz a klinikus, és így előbb indíthatja a beteg gyógyszeres kezelését.

A beteg biztonságát közvetlenül érintő, előnyös hatáson, azaz a diagnosztikai eredményhez jutás gyorsaságán túl a projekt az intézet epidemiológiai munkájának hatékonyságát is jelentősen javította. Az intézet epidemiológiai tevékenysége keretében beteg-, dolgozói- és környezet-szűréseket is korszerű módszerekkel végezhetnek, melyek során a különböző kórokozók genetikai összehasonlítása, tipizálása alapján a fertőzések közös eredetét tárhatják fel. Ezek mellett a mikrobák korszerű tárolása, és a dolgozók védelme érdekében beszerzett eszközök is a betegbiztonságot szolgálják.

A Kórházhigiéniai Szolgálat számára beszerzett eszközök között található több, a kézfertőtlenítés lehetőségét a kórházban ápoltak és a látogatók számára is biztosító automata kézfertőtlenítő, valamint a helyiségek fertőtlenítésének hatásfokát javító, és azok megfelelőségét ellenőrző rendszerek.

A projekt céljainak további megvalósítását egy újabb elnyert pályázati támogatás biztosítja. A PTE az EFOP-1.8.21-18 kódszámú, „Infekciókontroll tevékenységek gyakorlati megvalósítása a fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményekben” elnevezésű pályázati konstrukcióban további 58 millió forint támogatást nyert el. Ennek megvalósítását szeptemberben kezdik.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs, UnivPecs

Hírarchívum