Hírek

Koronavírus - 2020. június 26, péntek

Elkészült az első, hazai fejlesztésű Covid-teszt prototípusa

Elkészült az első, hazai fejlesztésű Covid-teszt prototípusa, ami lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere június 25-én Budapesten.

Dr. Kásler Miklós közölte: ez a fejlesztési eredmény azt is jelenti, hogy egy olyan módszer áll rendelkezésre, amely alapja lehet a szintén hazai oltóanyag kifejlesztésének. A miniszter felidézte, hogy több irányú kutatás indult el a kormány támogatásával, amelyeknek célja, hogy Magyarország minél előbb önellátó legyen az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcina gyártásában. Ennek első lépéseként kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem egy nemzeti oltóanyag-gyár létrehozására.

Mint mondta, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésben, így a hatásos oltóanyag-fejlesztésben, valamint a betegség eredményes kezelésében alapvető fontosságú, hogy megismerhető legyen a vírusfertőzésen átesett magyar betegek immunológiai válasza, mérni lehessen a szervezetben a fertőzésre adott ellenanyag mennyiségét és "dinamikáját".

Kásler jelezte, hogy a teszt kifejlesztésében résztvevők a kutatásaikat saját költségvetésből fedezték, azonban a magyar államnak a kötelezettsége, hogy ezeket a kutatásokat a továbbiakban felkarolja és  támogassa.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a koronavírus sikeres izolálása és szaporítsa után elkezdődött annak genetikai vizsgálata, beazonosítva azokat a vírustörzseket, amelyek a hazai megbetegedéseket okozták. Jelentős lépésnek nevezte a teszt kifejlesztését és azt mondta, a teszt által mutatott pontos ellenanyag-szint meghatározása fontos, mert ez lényeges vizsgálati anyag lesz a vakcinára adott immunválasznál is. A teszt kifejlesztésében az NNK, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, valamint a CMC Déli Klinika szakemberei vettek részt.

Dr. Bogos Krisztina, a Korányi Intézet orvosigazgatója elmondta: az intézet jelentős szerepet játszott a koronavírus-fertőzöttek ellátásban, és szívesen vettek részt egy, a magyar betegekre validált teszt kifejlesztésében. Kifejtette, hogy a vírus kettős klinikai természetű, hiszen egyes betegeknél nem jelentkeztek tünetek, vagy azok enyhék voltak, míg mások súlyos állapotba kerültek, és így az immunválasz is különböző volt. Az oltóanyag fejlesztésben alapvető igény, hogy megismerjék a súlyos esetek immunológiai státuszát.

Dr. Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója elmondta, a teszt alapanyagai a magyar piacról beszerezhetők, és a tervezett gyártókapacitás is hazai körülmények között elérhető.  A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, és a gyorsteszt gyártása heteken belül elkezdődhet.

Forrás:

MTI

Hírarchívum