Hírek

Sajtószoba - 2020. szeptember 15, kedd

Eltekertünk a Holdig

Két hónap alatt teljesült a PTE MOON BIKE 2020 projektje: a nemzetközi virtuális mezőny túl is szárnyalta az eredetileg kitűzött célt.

A Pécsi Tudományegyetem „MOON BIKE 2020” címmel kerékpáros kihívást indított június 26-án. A közös mozgásra, egészséges életmódra buzdító virtuális közösséget formáló projekt lényege az volt: biciklivel eljutni a Holdra 80 nap alatt, azaz bárhol a világon együtt megtenni összesen 384 400 km-t.

A Moon Bike 2020 program résztvevői a mindennapi kerékpárhasználatuk során a vállalt határidőn belül, pontosan két hónap alatt teljesítették a kitűzött célt, a Föld-Hold közötti távolságot, de a bringások nem álltak meg. Megpihentek, és a több mint 600 lelkes kerékpáros visszaindult a Földre.

Szeptember 13-ig, 80 nap alatt összesen 937 531,72 km-t tekertek, azaz az eredeti kihívást duplán teljesítették, sőt, örömükben még négyszer a Földet is körbetekerték.

A Pécsi Tudományegyetem, mint Zöld Egyetem kiemelt célja a programmal a környezetbarát kerékpáros közlekedés népszerűsítése volt a pandémiás helyzetben.

Ha a Föld-Hold-Föld távolságot közepes benzines (1700cm3 -2000cm3) autóval tettük volna meg, akkor a CO2-t kibocsátás 233,7 tonna lett volna. A Hold biciklivel történő jelképes elérése és a visszatérés támogatta a hazai mérséklési törekvéseket. A megtakarított üvegházhatású gáz mennyisége 3400 db, 50 éves fa egy teljes vegetációs időszakban megkötött CO2 tömegével egyenlő.

A kampányban a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködtek a hallgató mellett a különféle partnerek, az öregdiákok, a diaszpórában élő honfitársak, akik segítettek abban is, hogy az Amerikai Egyesült Államoktól Indián át Ausztráliáig terjedjen a kihívás híre.

A szervező Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatóság együttműködő partnere az egyik legrangosabb hazai kerékpárverseny, a Tour de Hongrie szervezője, a Vuelta Sportiroda, továbbá a Magyar Kerékpáros Klub, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség és a Magyar Szabadidő Sport Szövetség, a Pannon Hőerőmű Zrt., a Veolia csoport pécsi tagja. Emellett a svájci központú Union Cycliste Internationale elnöke, David Lappartient is üdvözölte a programot. A külföldi egyetemek közül a denveri, az orleans-i, a bécsi, az újvidéki, a zágrábi, a pulai, a kárpátaljai, a vukovari és a brno-i intézmények, valamint a külföldön élő magyarok csoportjai Amerikából, Hollandiából, Dél-Tirolból, Erdélyből. A MOON BIKE 2020 a nemzetközi láthatóságot előtérbe helyezve egyedülálló módon népszerűsítette a Pécsi Tudományegyetemet.

A kihívásban résztvevő lelkes biciklisek között a Pannon Hőerőmű Zrt., a Nemzeti Közművek Zrt. és a Dráva Hotel Harkány felajánlásában egy értékes kerékpárt és biciklis tartozékokat, valamint egy wellness utalványt sorsolt ki a PTE Kapcsolati és Nemzetköziesítési Igazgatósága.

Az őszi, téli időszakban inkább beltéri, majd tavasszal újabb kültéri bringás kihívással várják az érdeklődőket.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Hírarchívum