Hírek

Egyéb hírek - 2020. szeptember 28, hétfő

Magyar Tudomány Ünnepe 2020

A Magyar Tudományos Akadémia 2020 novemberében 17. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2020” című országos és határon túli programsorozatot, amelynek idei mottója: „Jövő formáló tudomány”.

A kiemelt programok egyfelől az új típusú koronavírus-járvány okozta helyzetből való kiutat vázolják a tudomány eszközeivel, másfelől az életminőség fenntartását célzó tudományos kutatás rendszerszerű tevékenységét ismertetik, és az átütő tudományos felfedezéseken keresztül kívánnak irányt mutatni a társadalom és a döntéshozók számára a várható jövőképről.

Az idei rendezvénysorozat kiemelt értékként hirdeti a tudomány rendszerközpontú szemléletét, ami lehetővé teszi, hogy amennyiben a tudomány időnként szükségszerűen meghaladja korábbi eredményeit, alkalmazkodni lehet hozzá társadalmi szinten is. Ez a rendszerközpontú szemlélet jelenti többek között a tudomány stabilitását a társadalom számára, és ezáltal teremt időtálló értéket a tudományos eredményeket felhasználók számára.

A tudomány ünnepének másik kitüntetett célja, hogy hangsúlyozza a perspektívaváltás létjogosultságát az új tudományos módszerek és a paradigmaváltással együtt járó szemléletváltozás kialakításában. Napjainkban nem elegendő a közeljövő eredményeit előrevetíteni, mert a fenntarthatóság nagyobb távlatokban mérhető. Ez a felelős tevékenység folyamatos együttműködést feltételez és kíván az egyetemek, a tudományos szervezetek, a kutató- és fejlesztő hálózati intézmények, az ipari kutatóhelyek és a kormányzati szervek képviselői között, összhangban az MTA küldetésével.

A tudomány ünnepének további célja, hogy azt az értékrendet hirdesse, miszerint az anyanyelvre épülő, versenyképes tudás megteremtése a nemzeti összetartozás alapja, a fejlődés szempontjából tekintve nemzeti érdek, melynek elősegítése kitüntetett célkitűzése az Akadémiának.

A mottó a kutatói pálya legfőbb motivációját is hangsúlyozza, és a kutatói tevékenységnek azokat az eredményeit hozza a fiatalok látóterébe, amikkel kivételes esetben megváltoztathatják az emberek életét.

Kiemelt témakörök:

 • az aktuális víztudományi kérdésekre vonatkozó megoldási alternatívák a döntéshozókkal együttműködésben;
 • az 5G-sugárzás komplex egészségügyi, társadalmi, technológiai, fizikai hatása;
 • kutatónők a járvány frontvonalában;
 • alapkutatás–fejlesztés–innováció kapcsolata a vakcinatervezésben;
 • az emberiség történetét meghatározó nagy járványok;
 • hálózatmodellek a koronavírus-járvány kivezetésének szolgálatában;
 • a környezet és a gazdaság szimbiózisának lehetőségei és kihívásai a járványhelyzet után;
 • a digitalizált oktatás jelene és jövője;
 • az anyanyelvi megértés elmélyítésének lehetőségei;
 • a napkitörések vizsgálata és lehetséges hatásuk a földi infrastruktúrára a jövőben

A pandémiára vonatkozó, jelenleg hatályos kormányzati óvintézkedések alapján az MTA kiemelt MTÜ-rendezvényeit online módon szervezi meg.

A Magyar Tudomány Ünnepe 2020. évi rendezvénysorozatával kapcsolatos információk, események várhatóan október közepétől érhetőek el az MTA honlapján (www.tudomanyunnep.huwww.mta.hu/tudomanyunnep).

A rendezvénysorozathoz való csatlakozás feltételei:

 • kizárólag a 2020. november 4-e és 30-a között megvalósítandó, a rendezvénysorozat koncepciójához igazodó programok feltüntetése a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényeként;
 • a programok internetes elérhetőségének megadása (pontos elérési útvonallal);
 • a rendezvény (szervező intézmény) honlapján, a rendezvényeken a Magyar Tudomány Ünnepe arculati elemeinek felhasználása;
 • a rendezvény (szervező intézmény) honlapján a Magyar Tudomány Ünnepe eseménynaptára elérhetőségének megjelenítése

Forrás:

MTA

Hírarchívum