Hírek

Sajtószoba - 2020. október 9, péntek

Együtt fejleszt orvosdiagnosztikai eszközöket a Szentágothai Kutatóközpont és a 4iG

Világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja és a 4iG Nyrt. egy több mint 2,2 milliárd forintos fejlesztés keretében – közölte a cég.

A vállalat közleményében emlékeztet arra, hogy a közelmúltban lezajlott robbanásszerű biotechnológiai és informatikai fejlődés jelentős eredményeket hozott a nemzetközi orvos-biológiai kutatásokban. Ezek átalakították a gyakorlati orvoslást, molekuláris alapokra helyezték a diagnosztikai és terápiás megközelítést. A csaknem kilencven százalékban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) támogatásából megvalósuló projekt keretében világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomag jön létre, és egy kompetenciaközpont fejlesztése valósul meg. Utóbbi a legmodernebb kutatási infrastruktúra, új adatelemző rendszerek, valamint a személyre szabott orvoslást támogató, az eredmények kiértékelését segítő eszközök létrehozásával hatékonyabbá teszi a gyógyítást – írták.

A program támogatja a gyógyszerfejlesztést és -tesztelést is, emellett az öröklődő rákos betegségekhez kötődő terápiás fejlesztéseket. A fejlesztés eredményeként mindezek mellett egy világújdonságnak számító, laboratóriumi információkezelő rendszer válhat elérhetővé, piacra juttathatóvá.

Gyenesei Attilát, a PTE SZKK Genomikai és Bioinformatikai Core Facility vezetőjét idézve a tájékoztatásban jelezték: az intézményben rendelkezésre álló magas színvonalú, koncentrált kutatási lehetőségek, valamint a kutatócsoportok szellemi tőkéje jó lehetőség a piaci alapon történő kutatásfejlesztési együttműködésekre. A vezető szerint az SZKK olyan partnerséget alakított ki a 4iG-vel, amely „jövőbemutató és sok szempontból a világon egyedülálló eredményeket hozhat”.

Farkas Pétert, a 4iG műszaki vezérigazgató-helyettesét idézve az együttműködésről közölték: az innováció, a nemzetközi trendek követése a cég folyamatos céljai között szerepel, mindezt pedig az orvosdiagnosztika területén is szeretnék kamatoztatni.

Forrás:

bama.hu

Hírarchívum