Hírek

Sajtószoba - 2020. november 4, szerda

A biomedicina kutatási területét forradalmasító, csúcstechnológiás, szuperfelbontású mikroszkóp-eszközpark jött létre

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével és a Debreceni Tudományegyetem, valamint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével valósult meg a "Nano-bioimaging: nagy idő és térbeli felbontású képalkotó vizsgálatok fejlesztése és alkalmazása a biomedicinában” című projekt, melynek keretében a biomedicina kutatási területét forradalmasító, csúcstechnológiás, szuperfelbontású mikroszkóp eszközparkot alakítottak ki. A műszeregyüttes elérhető a hazai és a nemzetközi tudományos közösség számára.

Élő sejtek szerkezetének szuperfelbontású vizsgálatára alkalmas „STochastic Optical Reconstruction” mikroszkóp (STORM), valamint „Stimulated Emission Depletion” (STED) - Fluorescence Lifetime Imaging (FLIM) szuperrezolúciós mikroszkóp beszerzését tette lehetővé a projekt. A kutatók egy olyan különleges mikroszkópot is telepítettek, amely képes az egyedi molekulák mozgásának a nyomon követésére élő sejtben. A gyors, szubcelluláris folyamatok megfigyelésére pedig egy in vivo 2-foton mikroszkóp is beszerzésre került.

Az új eszközök segítségével a kutatások az eddiginél sokkal részletgazdagabb betekintést nyújtanak a molekulák világába, lehetővé téve az orvosbiológiai kutatásokban a molekuláris kölcsönhatások, a sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek vizsgálatát egyedi molekulaszinten, akár élő szövetben is. A kollaborációs vizsgálatok során a vírusfertőzésekben, daganatképződésekben, immunológiai, gyulladásos és neurodegeneratív kórképekben szerepet játszó, a sejtmembrántól a citoplazmán át a sejtmagig érő jelátviteli útvonalak feltérképezését és terápiás célpontok pontos azonosítását végzik. Ez az egyedülálló műszerpark - kiegészülve a meglévő mikroszkópokkal - alkotja majd a PTE közös használatú, molekuláris képalkotó laborját, a jobb kihasználtság és a kutatói támogatás elősegítésének céljából.

Dr. Ábrahám István, a PTE Általános Orvostudományi Karának professzora, az Élettani Intézet igazgatója, a projekt szakmai vezetője a fejlesztésről elmondta: „A közvetlen népegészségügyi haszonnal járó kutatási területek új lendületet kaphatnak a projektnek köszönhetően. A kutatásokat magasabb szintre helyezzük, és nemzetközileg is kiemelkedő tudományos eredményeket érhetünk el, ha a vizsgálati módszereket élvonalbeli technológiákkal - STED-FLIM és STORM, élősejtes, egyedi molekuladetekció felhasználásával, időkorrelált, egyedi fotonszámláló mikroszkópiával, nagy feloldású és érzékenységű anizotrópiás, lézerpásztázó mikroszkópiával - egészítjük ki. Az unikális műszeregyüttes jelentősen növeli a hazai és a külföldi együttműködések számát.”

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg, mintegy 785 millió forint összegből, amit a Nemzeti Agykutatási Program is támogatott 100 millió forinttal, továbbá a PTE Általános Orvostudományi Kara egészített ki 50 millió forinttal. A kutatói program helyszíne a Szentágothai János Kutatóközpont és a PTE Általános Orvostudományi Kara.

Forrás:

PTE

Hírarchívum