Hírek

Egyéb hírek - 2020. december 4, péntek

Az Egészségügyi Világszervezet fontos munkacsoportjának lett tagja karunk professzora

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) migrációs egészségüggyel foglalkozó munkacsoportjának lett tagja Dr. Szilárd István, a PTE ÁOK címzetes egyetemi tanára, egyedül képviselve az egész közép-európai régiót. A világszerte egyre fontosabbnak számító migrációs egészségügy területén a Pécsi Tudományegyetem európai szinten is vezető szerepet játszik.

 

Stemler Miklós írása

 

December elsején tartotta meg virtuális alakuló ülését az Egészségügyi Világszervezet új munkacsoportja. A „Global Competency Refugee and Migrant Working Group” feladata a migráns érzékeny egészségügyi rendszerek kialakításához szükséges szakmai kompetenciák meghatározása, és a terület első számú szakértőit tartalmazó csoportba dr. Szilárd István, a PTE ÁOK Műveleti Medicina Tanszékének Migrációs egészségügyi tanszéki csoportjának vezetője is meghívást kapott.

„Bár a migráció kapcsán elsősorban a menekültekre gondolunk, valójában sokkal szélesebb körről van szó. Idetartoznak a vendégmunkások, külföldi hallgatók, és bárki, aki egy másik országból érkezik egy másikba tartós ottlét vagy letelepedés céljából. Mindennek az egészségügy szempontjából azért van jelentősége, mert ezek az emberek származási országuk megbetegedési profiljával rendelkeznek, egészségi állapotuk annak az országnak a közegészségügyi állapotát tükrözi, és az egészséggel kapcsolatos kulturális szokásaik is eltérőek lehetnek. Mindez kihívást jelenthet kezelésük során, és bizonyos esetekben közegészségügyi kockázatokkal is járhat. Hogy konkrét példát hozzak, a korábban jó minőségű szír közegészségügyi rendszert teljesen szétverték a polgárháború során, ami a vakcinációs program megszűnését eredményezte, azaz az elmúlt években onnan érkező gyermekek az alapvető védőoltásokat sem kapták meg. Ez a németországi rossz oltási fegyelemmel kombinálva kisebb járványok kitörését eredményezte. Ez pedig csak az egyik aspektus, épp ezért fontos, hogy az egyes országok egészségügyi rendszerei felkészültek legyenek a más országokból, régiókból érkezettek ellátására. Ezért is tűzte ki célul a WHO a migráns-érzékeny egészségügyi rendszerek kialakítását, és ez az új munkacsoport komoly lépést jelent ebbe az irányba” – mondja dr. Szilárd István.

A világ minden pontjáról származó szakértőket tartalmazó csoportba összesen három európai intézmény, illetve azok képviselője kapott meghívást, ami különösen felértékeli a pécsi jelenlétet. Mindez persze nem előzmény nélküli, hiszen a pécsi orvoskaron több mint fél évtizede zajlik a migrációs egészségügy kutatása a WHO-val közösen, és Szilárd István munkacsoportja vezető szerepet játszott a migrációs egészségügyi szakember mesterképzés létrehozásában egy nemzetközi konzorcium tagjaként. Emellett 2017 óta az Általános Orvostudományi Kar Műveleti Medicina tanszéke keretében működik a ’WHO Collaborating Centre for Migration Health Training and Research’ (WCC) is. A pécsi tapasztalatok és tudás így az új WHO munkacsoport számára is fontos lesz.

„A munkacsoport fő feladata azon kompetenciák meghatározása, amelyek elengedhetetlenek a migráns érzékeny egészségügyben dolgozók számára, mi pedig nem csupán kidolgozott migrációs egészségügyi képzési programmal rendelkezünk, hanem már az első évfolyam is végzett nálunk. A munkacsoport alakuló ülésén kifejezetten kedvezően fogadták azon javaslatomat, hogy ne csupán az ellátásra szorulókra, hanem az ellátókra is fordítsunk figyelmet, ahogy ugyanis a nemrég a Balkánon a Nemzetközi Vöröskereszttel (IFRC) közösen elvégzett kutatásunk is megmutatta, a válságövezetekből menekültekkel, az ő történeteikkel való napi szintű találkozás komolyan megviselheti az ő mentális egészségüket is. Ezért fontos, hogy az egészségügyi rendszer erre is tekintettel legyen” – fogalmaz a pécsi professzor.

A munkacsoport következő találkozója januárban lesz, a Migrációs egészségügyi tanszéki csoport pedig más területeken is aktív. Februárban indul a migrációs egészségügyi szakemberek újabb körének képzése, ezúttal magyar nyelven. A levelező képzésre többek között a honvédségben szolgáló egészségügyi szakembereket is várják, hiszen a távoli országokban szolgálók számára kifejezetten értékes és fontos lehet ez a tudás.

Hírarchívum