Hírek

Egyéb hírek - 2020. december 9, szerda

Új, non-invazív vizsgálati módszert fejlesztett a korai stádiumú májzsírosodás, illetve májfibrózis kimutatására az Élettani Intézet kutatócsoportja

A Pécsi Tudományegyetemen számos, a hétköznapi ember számára nem mindig kézzelfogható, ugyanakkor az egészség megőrzése szempontjából kulcsfontosságú kutatás zajlik. Ennek ékes példája a nem alkoholos eredetű májzsírosodás korai felismerésének a kutatása, mivel a betegség különböző intenzitással, de minden negyedik embert érint.

A betegség progresszív változata májzsugorhoz, illetve májból kiinduló rosszindulatú daganatos betegséghez vezet. Jelenleg az NAFLD kezelésére az egyedüli megoldás az életmódváltás. Emiatt a betegség minél korábbi kimutathatósága, majd az életmódváltásból származó változások követése kiemelt jelentőségű. A betegség fontosságát jelzi az is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 2016-ban az NAFLD-re fordított költség elérte a 100 milliárd dollárt.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Élettani Intézetében működő Anyagcsere Szabályozás és Bioimpedancia Kutatócsoport korábbi egyetemi szabadalomra alapozva egy olyan új típusú, non-invazív vizsgálati módszert fejlesztett ki, amely képes a korai stádiumú májzsírosodás, illetve a májfibrózis kimutatására. Az alkalmazott anyagvizsgálati eljárás speciális, nagy precizitású impedancia mérési, adatgyűjtési és adatfeldolgozási eljárásokat foglal magában.

A bioimpedancia egy olyan anyagjellemző, amely az anyag fizikai tulajdonságain túl a kémiai jellemzők változására is ad információt. A csapat kutatómunkájának legfontosabb eredményeit azok a prototípusok jelentik, amik már sikeresen és a világon egyedülálló precizitással képesek a fent leírt jellemzők mérésére. A már kész mérőeszköz a nemzetközi piacokon beszerezhető eszközökkel szemben alacsony frekvencián is képes nagy precizitású mérésekre, melyekkel a májzsír meghatározása mellett a májfibrózissal kapcsolatban is megbízható eredményt biztosíthat. Az eszköz hordozhatósága, illetve a mérőműszerrel együtt fejlesztett értékelő szoftver adottságai jelentős előnyt biztosítanak a piaci vetélytársakkal szemben.

A fejlesztések eredményeként olyan termék kerülhet a piacra, amely a lakossági szűrővizsgálatok közé beépíthetővé teszi a májzsírosodás vizsgálatát, és vele háziorvosi vagy szakorvosi rendelőben is elvégezhető a szűrés.

Forrás:

Dél-Dunántúli Gazdaság

Hírarchívum