Hírek

Koronavírus - 2020. december 22, kedd

Koronavíruson átesettek vérplazmaadományát kéri az Országos Vérellátó Szolgálat

Igazolt koronavírus fertőzésen átesett, nemrégiben gyógyult (konvaleszcens) plazmadonorokat keres az Országos Vérellátó Szolgálat azzal a céllal, hogy a tőlük begyűjtött plazmából vérkészítményt állítsanak elő, és azt a koronavírusos betegek gyógyítására használják.

A Vérellátó Szolgálat honlapján közzétett felhívás szerint azokból lehet konvaleszvens plazmadonor, akiknek

 • betegségük során legalább egyszer, orr-, vagy torok nyálkahártyáról vett mintából PCR vagy antigén vizsgálattal kimutatták a koronavírust (SARS-CoV-2 vagy WnCoV vizsgálati eredmény pozitív) vagy vérmintájuk értékelhető laboratóriumi IgM vagy IgG ellenanyag vizsgálata nem negatív eredményű.
 • meggyógyultak koronavírus betegségéből, azaz minimum 3 hete tünetmentes és a járványügyi elkülönítésüket (karantén) feloldották;
 • alkalmas véradónak, illetve plazmaferezis donornak,
 • valamint hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy egy tudományos program keretében nyilvántartsák leadott plazmája gyógyító hatását, és ennek érdekében kezeljék adatait.

Konvaleszcens plazmadonornak három héttel a gyógyulást követően bármelyik vérellátó intézményben vagy kiszállásos vérgyűjtési eseményen lehet jelentkezni, és a személyi okmányok mellett szükséges bemutatni a pozitív (SARS-CoV-2 illetve WnCoV) vizsgálati eredményt is.

A jelentkezéskor előzetes mintavétel történik. A mintákból fertőzőbetegség szűrővizsgált, vércsoport meghatározás, továbbá anti-koronavírus ellenanyag szint mérés történik. Amennyiben a vizsgálatok eredménye megfelelő, az OVSz ügyintézője telefonon egyeztet egy időpontot a donorral, és megbeszélik, mikor tudja fogadni egy szerződéses plazmagyűjtő állomás. Az OVSZ tájékoztatása szerint az utazási költséget megtérítik.

A plazmagyűjtő állomáson leveszik a gyógyításhoz szükséges mennyiségű vérplazmát. A plazmaadás, szaknyelven plazmaferezis során a véradással ellentétben csak a vér folyékony alkotórésze (a vérplazma) kerül levételre, a vér sejtes elemeit a donor visszakapja. A testtömegtől függően levett plazmamennyiség egyszerhasználatos műanyag zsákrendszerbe kerül. A levett plazma kivizsgálását és tárolását az Országos Vérellátó Szolgálat végzi. A donor szervezetében, a plazmaadás alkalmával levett véralkotó részek 1-2 napon belül pótlódnak.

A konvaleszcens plazmaadás 10 lépése

 1. Gondoljuk végig, hogy megfelelünk-e az alapkövetelményeknek: a koronavírus-betegségből történt gyógyulásunk óta eltelt három hét, 18 és 60 év közöttiek vagyunk, testsúlyunk eléri az 50 kilogrammot és egészségesnek érezzük magunkat.
 2. Ellenőrizzük, hogy van-e koronavírus-pozitív PCR-, vagy antigén, vagy laboratóriumi ellenanyag-eredményünk. A pozitív eredmény bemutatása követelmény: laboratóriumi lelet, NNK vizsgálati adatlap, hatósági karantént elrendelő határozat, házi orvosi által kiadott eredménylap/igazolás, EESZT-ből letöltött vizsgálati eredmény stb. (Az ellenanyag gyorsteszt pozitivitás nem elegendő).
 3. Készítsük össze az iratainkat (személyi igazolvány/lakcímkártya/TAJ-kártya/koronavírus- vizsgálati eredmény).
 4. Válasszunk egy tetszőleges vérgyűjtési helyszínt. Bármelyik vérellátó, vagy kiszállásos helyszín mellett dönthetünk, bejelentkezésre nincs szükség. Ide kattintva, az OVSZ honlapján láthatóak a helyszínek.
 5. Táplálkozzunk szokásaink szerint, ha gyógyszert szedünk, ne hagyjuk abba.
 6. Jelenjünk meg a kiválasztott vérgyűjtési helyszínen előzetes mintaadásra.
 7. A minták leadása után más teendőnk nincs.
 8. Az OVSZ munkatársa telefonon vagy emailen jelentkezni fog, várhatóan 10 napon belül tájékoztat minket a vizsgálatok eredményéről.
 9. Ha az előzetes vizsgálatok eredményei megfelelőek, akkor az OVSZ munkatársával helyszínt és időpontot egyeztetünk a plazma levételére.
 10. Jelentkezzünk a megbeszélt helyen és időpontban.

Hírarchívum