Hírek

Egyéb hírek - 2020. december 31, csütörtök

A PTE segíti a földrengés horvát károsultjait - segítsen Ön is!

A Pécsi Tudományegyetem felvette a kapcsolatot partneregyetemével, a Zágrábi Egyetemmel, amelynek zágrábi épületei, de kiemelten petrinjai Tanítóképző Kara is érintett lett a december végén bekövetkezett földrengés során, és felajánlotta segítségét, akár szakértői, akár eszközök általi támogatással.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora ezzel kapcsolatosan a következő levelet fogalmazta meg:

Kedves Kollégák, kedves jelenlegi és egykori Hallgatóink!

Megdöbbenve tapasztaltuk, milyen pusztítással járt szomszédunkban a december utolsó napjaiban bekövetkezett, emberéleteket követelő, több száz épületet leromboló, jelentős anyagi kárt okozó földrengéssorozat. Horvátország nehéz helyzetben van, a Pécsi Tudományegyetem pedig mindig igyekszik segíteni a bajba jutottakon.

A december 29-én bekövetkezett, 6,4-es erősségű földrengésben 7 ember életét vesztette, valamint több tucatnyian megsérültek. A földrengés jelentős anyagi károkat okozott Petrinja és Sziszek városában, a környező falvakban, valamint Zágrábban. Sok ember maradt fedél nélkül. Több száz ember számára biztosítanak menedéket katonai barakkokban, akik közül sokan szociális ellátásra szorulnak, az ideiglenes befogadóhelyen több kisgyermekes család is tartózkodik.

A Horvát Vöröskereszt más megyékből is irányított át csapatokat a földrengés sújtotta térségbe, ahol a folyamatos szükségletfelmérés mellett részt vesznek a sérültek ellátásában, a lakosok evakuálásában és a helyszínek megtisztításában. Mindezek mellett befogadóhelyek telepítésében, üzemeltetésében vállalnak feladatot, pszichoszociális támogatást nyújtanak az érintetteknek, valamint élelmezési és segélyezési tevékenységet látnak el.

A Pécsi Tudományegyetem vezetése arra kéri oktatóit, dolgozóit, jelenlegi és egykori hallgatóit, segítsék a földrengés károsultjait!

Egyetemünk partnere a Magyar Vöröskereszt, a Horvát Vöröskereszt segélyakciója pedig banki átutalással a Magyar Vöröskereszt segítségével is támogatható:

Belföldi átutalás esetén:

Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009

Közlemény: Horvátországi földrengés 2020

Külföldről történő átutalásnál:

IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009

Swift kód: OKHBHUHB

Bank neve: K&H Bank Zrt.

Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.

Közlemény: Horvátországi földrengés 2020

 

Köszönjük segítségüket és támogatásukat!

 

Dr. Miseta Attila,

a Pécsi Tudományegyetem rektora

Forrás:

univpecs.com

Fotó:

HINA/ Damir SENČAR

Hírarchívum