Hírek

Távoktatás - 2021. január 27, szerda

Közel 300 millió forintból képezték tovább az egészségügyi szakembereket a Klinikai Központban

A „Szakmai továbbképzések a Pécsi Tudományegyetemen” elnevezésű, hároméves projekt során több mint 281 millió forintos támogatásból képeztek tovább 96 egészségügyi szakdolgozót és 25 szakorvost. A programnak köszönhetően a PTE Klinikai Központjának humánerőforrása minőségében és mennyiségében is javult, így csökkent a hiányszakmák aránya.

A Pécsi Tudományegyetem 2017-ben sikerrel pályázott az EFOP 1.10.3-17 konstrukció „Képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében” című felhívásra, és az intézmény „Szakmai továbbképzések a Pécsi Tudományegyetemen” pályázatát 281.218.004 forintos támogatásban részesítette az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A projekt a humán erőforrás javítását, és az egészségügyben dolgozó munkatársak motivációjának fokozását tűzte ki célul.

Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke, a projekt szakmai vezetője a képzések kapcsán elmondta, hogy a pályázatban 96 egészségügyi szakdolgozót, továbbá 25 szakorvost képeztek tovább annak érdekében, hogy a hiányszakmának minősülő munkakörök aránya csökkenjen, és növekedjen az egészségügyi képesítéssel rendelkezőké. A projektben végzett továbbképzéseknek köszönhetően a Klinikai Központ humánerőforrása minőségében és mennyiségében is javult. A pályázat lehetőséget nyújtott a motivációra is: a magasabb képzettséget szerző szakdolgozók ösztöndíjat kaptak a képzés ideje alatt, valamint munkaidő-kedvezményben is részesültek, a megfelelő felkészülés érdekében.

A projekt során az egészségügyi és orvostanhallgatóknak lehetőségük nyílt megismerni a betegellátás gyakorlati oldalát is. A megvalósítási időszak alatt a PTE Általános Orvostudományi Karának, valamint a PTE Egészségtudományi Karának hallgatói is részt vehettek skill, illetve szimulációs oktatásokon. Az utóbbi időben több európai uniós pályázat is támogatta a skill laborok felszereltségének javítását, új eszközök beszerzését, így a Pécsi Tudományegyetemen működő egészségügyi szimulációs laboratórium is tovább fejlődött. Ennek köszönhetően már a legmodernebb orvostechnológiai eszközökön tanulhatnak a leendő egészségügyi szakemberek.

Forrás:

PTE

Hírarchívum