Hírek

Sajtószoba - 2021. március 10, szerda

Az oktatás kategóriájában a PTE a legjobb hazai egyetem a THE rangsorában

Az előkelő 155. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet a londoni központú, tekintélyes Times Higher Education (THE) közel ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorában. A PTE ezzel a helyezésével – csakúgy, mint a korábbi évek azonos tematikájú rangsorában – a legjobb magyar vidéki egyetem lett.

A Pécsi Tudományegyetem bekerült a Times Higher Education „Emerging Economies Rankings” elnevezésű rangsorába, és így egyike lett a 48 országból rangsorolt, több mint hatszáz legjobb intézménynek. A „fejlődő gazdaságként” osztályozott országokból kerültek ki a versenyeztetett intézmények, és összesen 606 egyetem adatait vették figyelembe a végső sorrend kialakításánál. Így tehát elmondható, hogy a lista első negyedében található a pécsi egyetem, méghozzá a legjobb magyar vidéki felsőoktatási intézményként ebben a rangsorban, és csak a Semmelweis (64.), valamint az ELTE (147.) előzi meg a PTE-t a hazai egyetemek közül.

A rangsor ugyanazt a 13 teljesítménymutatót veszi figyelembe, mint a THE világrangsora. Vizsgálják az egyes egyetemi erősségeket a fő tevékenységi körökben: oktatás, kutatás, tudástranszfer és a nemzetközi megjelenés, „láthatóság”.

„Tavalyhoz képest több mint 20 pozíciót javított egyetemünk ebben a rangsorban. Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy néhány év alatt megduplázódott a rangsorban szereplő egyetemek száma, az még inkább emeli ennek az eredménynek az értékét. Szintén büszkeségre ad okot, hogy az oktatás kategóriájában a PTE lett a legerősebb magyar egyetem. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy innen is feljebb tudunk lépni, és mindent meg is fogunk tenni azért, hogy ezt a célkitűzésünket elérjük” – hangsúlyozta dr. Miseta Attila, a PTE rektora.

A március 9-én nyilvánosságra hozott teljes rangsor itt érhető el:

timeshighereducation.com

Forrás:

PTE

Hírarchívum