Hírek

Koronavírus - 2021. március 11, csütörtök

Hamarosan megindulhat a koronavírus elleni gyógyszer gyártása Magyarországon

Folyamatban van a koronavírus-fertőzés tüneteit hatékonyan enyhítő gyógyszer, a favipiravir üzemi mértékű hazai gyártása és forgalmazása, jogi feltételeinek kidolgozása, miután sikeresen befejeződött a technológia fejlesztése – számolt be róla az ELKH Természettudományi Kutatóközpont vezetője.

A kutatóközpont honlapján közzétett tájékoztatásban Keserű György Miklós elmondta: az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósuló magyar favipiravir fejlesztésnek több célja van. Ezek között szerepel a magyar betegek ellátásának folyamatos biztosítása, a technológia kidolgozásával a gyártás felfuttatása és exportcikké fejlesztése, valamint tudományos igényű klinikai vizsgálatok révén is igazolása annak, hogy a favipiravir alkalmazása hatékony és biztonságos a Covid–19-fertőzésben. A szakember arra is kitért, hogy a tömeges gyártást akadályozó problémák közül többet további kormányzati segítséggel sikerült áthidalni.

„A konzorcium gyártásért felelős tagjai a Külgazdasági és Külügyminisztérium logisztikai csapatához fordultak, akiknek a segítségével be tudták szerezni az alapanyagokat és le tudták gyártani a hatóanyagot a második hullám kezdetére” – fogalmazott a kutatóközpont vezetője, aki felidézte: bár a favipiravir tartalmú gyógyszerkészítmények előállítására az alapok már korábban is megvoltak, ezek a receptúrák sokszor nem tartalmaznak minden fontos részletet, és többnyire nem félüzemi vagy üzemi léptékű szintézisekre vonatkoznak.

A nehézségek között említette, hogy a kutatóknak a lehető legrövidebb idő alatt kellett elvégezniük számos kísérletet és megtalálniuk azt a módot, amellyel gyorsan és gazdaságosan gyártható megfelelő mennyiségű és minőségű hatóanyag. A fejlesztést nehezítette az is, hogy a minőség-ellenőrzéshez a szintézissel párhuzamosan kellett kifejleszteni az analitikai módszereket. További problémát jelentett a kutatóknak, hogy az óriási kereslet miatt a favipiravir szinte minden alapanyaga hiánycikk, és a szállítási kapacitások korlátai miatt a beszerzés is hosszadalmas. Keserű Miklós György közölte: mindeközben már zajlanak a gyógyszerkészítmény klinikai vizsgálatával kapcsolatos előkészületek is.

„A vizsgálatot a Pécsi Tudományegyetem vezette HECRIN klinikai vizsgálatokra szakosodott konzorcium végzi az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélye alapján” – tudatta a szakember, aki arra is kitért, hogy a fejlesztési konzorciumon belül számos kiemelkedő együttműködés valósult meg. A nagylabor szintézist az Első Vegyi Indusztria Zrt. laboratóriumában, a félüzemi gyártást a Richter Gedeon Nyrt.-nél, a gyógyszerkészítmény előállítását pedig a Meditop Kft.-nél valósították meg.

A nagyüzemi gyártást megelőző időszakban a favipiravir ellátást importból oldotta meg a kormányzat, és tavaly november végéig közel ötmillió tablettát hozattak be. Ezeket a gyógyszerkészítményeket jelenleg az OGYÉI engedélye alapján már sikeresen használják a magyar koronavírusos betegek gyógyítására.

Forrás:

bama.hu

Hírarchívum