Hírek

Egyéb hírek - 2021. április 9, péntek

Meghívó a Translational Neuroscience és Global Health nemzetközi előadássorozatok soron következő alkalmaira

Meghívó a soron következő zoom előadásokra:

  1. Translational Neuroscience (2021. április 14. szerda)
  2. Global Health (2021. április 15. csütörtök)

A nemzetközi ERASMUS előadássorozat részeként, mely partneregyetemeinkkel (Würzburg, Caen, Isztambul, Ljubljana, Maribor, Marseille, Olomouc, Róma és Zágráb) közösen kerül megrendezésre.

Az előadássorozatok tervezett programjai akorábbi https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13632 hírünk mellékleteként letölthetők.

 

1. TRANSLATIONAL MEDICINE

Előadó: Prof. Claudio Babiloni, Sapienza University of Rome
Cortical resting state EEG rhythms in Alzheimer’s and Lewy body diseases

2021. április 14. szerda, 17.00 - 18.30

A NIA-AA Research A-T-N Framework (Jack et al., 2018, Alzheimer's & Dementia) szerint az Alzheimer-kór (AD) in-vivo értékelése az agyi amiloidózis, tauopátia és neurodegeneráció biomarkerein alapul. Mi a helyzet az agyi neurofiziológiával? Ez az előadás azon EEG bizonyítékokat tárgyalja, amelyek azt mutatják, hogy az Alzheimer-kór jelentősen befolyásolja az agyi neurofiziológiai felszálló és thalamocorticalis rendszereket, amelyek ébrenlétben az agyi arousal és az éberség szabályozását végzik. A Lewy-testekkel járó betegségek szintén jelentős változásokat mutatnak az EEG-aktivitásban ébrenlét alatt, de az aktivitás topográfiája és gyakorisága eltér, ami az agyi arousalra és éberségre gyakorolt sajátos hatásokra utal.

Claudio Babiloni orvosbiológiai doktorátust szerzett, és a római Sapienza Egyetem "Erspamer" (Gyógyszerészeti és Orvosi Kar) élettani és farmakológiai tanszékének docense. Csoportja az öregedés során az éberség és a kognitív funkciók szabályozását alátámasztó neurofiziológiai agyi ritmusokat vizsgálja, különös tekintettel az Alzheimer-kórra és a Lewy-testes betegségekre. Legfontosabb módszerei az EEG-technikák. Kutatásait az Európai Közösség és az olasz Egyetemi és Egészségügyi Minisztérium támogatta. Kutatási eredményei több mint 300 cikkben jelentek meg nemzetközi folyóiratokban. Claudio jelenleg az ISTAART Electrophysiology Professional Interest Area elnöke és a Nemzetközi Klinikai Neurofiziológiai Szövetség (International Federation of Clinical Neurophysiology) "Advanced EEG Techniques in Clinical Neurophysiology" munkacsoportjának vezető társelnöke. 

Az előadáshoz az alábbi zoom linken keresztül lehet csatlakozni előzetes regisztráció nélkül:

Zoom link (április 14.):

https://uni-wuerzburg.zoom.us/j/95153217506?pwd=K2ZhakoyMTlHZmRmZlcxYTNCUDFxdz09

Meeting-ID: 951 5321 7506

Passwort: 518725

 

2. GLOBAL HEALTH

Előadó: Prof. August Stich, Julius Maximilian University of Würzburg
From Tropical Medicine to Global Health – a historical passage from the Third to One World

2021. április 8. csütörtök , 17.00 – 18.30

August Stich 1960-ban született Nürnbergben, Németországban. Orvosi tanulmányait követően belgyógyászatra és trópusi orvoslásra szakosodott. Az elmúlt 25 évben számos trópusi országban dolgozott orvosként, egészségügyi koordinátorként, tanácsadóként vagy kutatóként, többek között Zimbabwéban, Szomáliában, Kambodzsában, Angolában és Tanzániában. A London School of Hygiene and Tropical Medicine mesterképzésén szerzett tudományos fokozatot, ahol jelenleg is oktató. Ma a németországi Würzburgban él és dolgozik, ahol az Orvosi Missziós Kórház Trópusi Medicina Osztályának vezetője (2004 óta), az Orvosi Missziós Intézet elnöke (2008 óta) és a Német Lepra Segélyszervezet orvosi tanácsadója (2009 óta). 2009 és 2016 között a Német Trópusi Medicina és Nemzetközi Egészségügyi Társaság alelnöke volt. 2012 és 2015 között a Würzburgi Egyetem multidiszciplináris Afrika Központja igazgatótanácsának vezetője is volt. 2012 januárjában rendes professzori címet kapott. Jelenleg a klinikai trópusi orvostudomány és a globális egészségügy valamennyi aspektusa érdekli, különös tekintettel a menekültek egészségügyi ellátására.

Az előadáshoz az alábbi zoom linken keresztül lehet csatlakozni előzetes regisztráció nélkül:

Zoom link (április 15.)

https://uni-wuerzburg.zoom.us/j/92394840596?pwd=TDlDSkM5VUF6WjlZVXRJODlvUlk0Zz09

Meeting-ID: 923 9484 0596

Password: 605256

 

Soron következő előadások:

21.04.2021: Social interaction disorders – Grit Hein/Julius Maximilian University of Würzburg

22.04.2021: ASPHER’s European list of core competences for the public health professionals & Cross-border threats to health in the EU legislations – Alena Petrakova/Palacký University Olomouc

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Hírarchívum