Hírek

Egyéb hírek - 2021. május 12, szerda

Kémiaérettségi után: milyen tudásra lesz szükség az egyetemen? - interjú dr. Fittler Andrással

Nemrég ért véget a kémiaérettségi, a diákok többsége emelt szinten írásbelizett, hiszen az orvosi és a gyógyszerészképzés beugrója is ez a vizsga. Az egyetemi követelményekről dr. Fittler András, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánhelyettese nyilatkozott az eduline.hu-nak.

Mint mondja, a gyakorlatok hangsúlya nem a kísérletekre kerül, hanem az alapvető laboratóriumi műveletekre, illetve az anyagismereti megfigyelések elvégzésére. A számítási feladatok is specifikusabbá válnak. Az emelt szintű érettségin az elvárt számolási feladatok összetettek, nagyon jó alapot adhatnak az egyetem első szemeszterében támasztott követelményeknek.

Hozzáteszi, hogy általános és szervetlen kémiából, analitikai kémiából, szerves kémiából és fizikai kémiából is kellenek az általános és középiskolai matematikán alapuló számítások. Azok számára, akik szeptemberben ilyen tárgyakat is felvesznek majd, talán a legfontosabb az összefüggések felismerése és megértése, ami nagy segítséget adhat már az első kémiai tantárgyak megértésében, főleg a gyakorlati munkában.

A dékánhelyettes szerint a szükséges ismeretanyagok átnézésére, rendszerezésére, esetleges újraértelmezésére van lehetőség az első félévben, az esetleges hiányosságokat lehet pótolni.

Forrás:

eduline.hu

Hírarchívum