Hírek

Egyéb hírek - 2021. május 17, hétfő

Meghívó a Translational Neuroscience és Global Health nemzetközi előadássorozatok soron következő alkalmaira

Meghívó a soron következő zoom előadásokra:

  1. Translational Neuroscience (2021. május 19., szerda)
  2. Global Health (2021. május 20., csütörtök)

A nemzetközi ERASMUS előadássorozat részeként, mely partneregyetemeinkkel (Würzburg, Caen, Isztambul, Ljubljana, Maribor, Marseille, Olomouc, Róma és Zágráb) közösen kerül megrendezésre.

Az előadássorozatok tervezett programjai a korábbi https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/13632 hírünk mellékleteként letölthetők.

1. TRANSLATIONAL NEUROSCIENCE

Előadó: Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Yeditepe University Istanbul
Téma: Hypothalamic regulation of food intake and obesity: Use of electrophysiology and optogenetic methods with transgenic mice models

2021. május 19. szerda, 17.00 - 18.30

Prof. Dr. Bayram Yılmaz az élettan professzora az isztambuli Yeditepe Egyetemen, Törökországban. A törökországi Firat Egyetemen végzett állatorvosként, és a Glasgow-i Egyetemen (Skócia) doktorált élettanból. Kutató adjunktusként dolgozott a New York Állami Egyetem Albanyban, valamint vendégkutatóként a londoni King's College-ban és az Oxfordi Egyetemen. Hét könyvfejezet és 130 referált cikk szerzője (h-index 24, több mint 1650 idézet, Scopus). Kutatási területe az energia-homeosztázis neuro-endokrin szabályozása és a reproduktív hormonok kísérleti modellekben. Az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok jelenlétével foglalkozik humán (anyatej) és környezeti mintákban in vitro és in vivo vizsgálati modellek segítségével.

Bayram Yilmaz professzor 2014 óta a Federation of European Physiological Societies (FEPS) főtitkára. A Török Idegtudományi Társaság elnöke. Orvostanhallgatóknak és posztgraduális hallgatóknak egyaránt tart előadásokat élettani, idegtudományi és neuroendokrinológiai kutatási módszereiről. 2014 óta a Yeditepe Egyetem orvosi karának dékánhelyettese és az Egészségtudományi Doktori Iskola igazgatója.

Az előadáshoz az alábbi linken keresztül lehet csatlakozni előzetes regisztráció nélkül:

Zoom meeting link for lecture on 19 May 2021 (Bayram Yılmaz/Yeditepe University Istanbul)

https://uni-wuerzburg.zoom.us/j/95153217506?pwd=K2ZhakoyMTlHZmRmZlcxYTNCUDFxdz09

Meeting-ID: 951 5321 7506

Passwort: 518725

2. GLOBAL HEALTH

Előadó: Dr. Ninna Kozorog, Maribor University

Téma: ‘Ethical dilemmas of brain tumor treatment in elderly patients’
2021. május 20. csütörtök, 17.00 - 18.30

Dr. Ninna Kozorog neurológus, neurofiziológus, valamint informatikai és villamosmérnök. Ninna Kozorog a Maribori Orvosi Egyetemen tanult orvostudományt. Párhuzamosan villamosmérnöki és informatikai tanulmányait is elvégezte a Villamosmérnöki, Számítástechnikai és Informatikai Karon. Diplomatémája a neurális hálózatok mindennapi életbe való alacsony költségű beillesztése volt, jelenleg pedig bioinformatikai mesterképzésen vesz részt. A Maribori Egyetemi Orvosi Központ Idegsebészeti Osztályán dolgozik, ahol intraoperatív neuromonitorozással és idegsebészeti betegek palliatív ellátásával foglalkozik. Az intraoperatív neuromonitoring területén elsősorban a nem domináns félteke és az agytörzsi reflexek vizsgálata érdekli. Magánéletében Szlovénia egyik legkiemelkedőbb aktivistája és humanitárius segítője, aki az idősekkel, a méltóságteljes időskor megteremtésével, a rendszerszintű jogok biztosításával és gyakorlati humanitárius segítségnyújtással foglalkozik. 2010 és 2017 között az alapellátás nélküli emberek számára létrehozott pro bono klinika vezetője és a pro bono klinikák szlovéniai hálózata három alapítójának egyike, a hajléktalanszervezetek szlovéniai hálózatának vezetője és az egyetlen szlovéniai orvos, aki "utcai orvos" minősítéssel rendelkezik. Tavaly az év szlovén asszonyai közé választották.

Az előadáshoz az alábbi linken keresztül lehet csatlakozni előzetes regisztráció nélkül:

Zoom meeting link for lecture on 20 May 2021 (Ninna Kozorog/Maribor University)

https://uni-wuerzburg.zoom.us/j/92394840596?pwd=TDlDSkM5VUF6WjlZVXRJODlvUlk0Zz09

Meeting-ID: 923 9484 0596

Password: 605256

 

Soron következő előadások:

2021. május 26.: The glymphatic system – Audrey Chagnot/University of Caen Normandy

2021. május 27.: Communication strategies and cultural issues in the delivery of bad news – Ozlem Tanriover/Yeditepe University

Hírarchívum