Hírek

Egyéb hírek - 2021. május 21, péntek

Ismét elnyerte az „Elhízás Kezelésére Irányuló Akkreditált Központ” címet a Gyermekgyógyászati Klinika

Az Európai Elhízás-Tudományi Társaság (EASO) a napokban elismerte a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának Anyagcsere Gondozóját, amely ismét elnyerte az „Elhízás Kezelésére Irányuló Akkreditált Központ (EASO COM)” címet. Az európai elhízás elleni nap, május 22-e alkalmából nemzetközi ajánlások is készültek a gyermekek helyes táplálására vonatkozóan.

A Gyermekgyógyászati Klinika hosszú évek óta regionális központja a gyermekek elhízása elleni kutatásoknak, korábban koordinátorként részt vett az ún. I. Family programban, amely nemcsak több ezer gyermeknek, hanem a szüleiknek is lehetőséget biztosított a szűrővizsgálatokon keresztül az elhízással kapcsolatos rizikófaktorok megállapítására. A rejtett, tünetet nem mutató eltérések korai felismerésének kulcsfontosságú szerepe van több betegség megelőzésében.

Dr. Molnár Dénes, a Gyermekgyógyászati Klinika professzora, a terület szakmai vezetője elmondta: „Büszke vagyok arra, hogy immár harmadszorra nyerte el intézményünk a szigorú szempontrendszer ellenére az „Elhízás Kezelésére Irányuló Akkreditált Központ” titulusát. Kollégáimmal azon dolgozunk, hogy minél kevesebb gyermek legyen túlsúlyos, hiszen az számos negatív következménnyel járhat a későbbi, felnőttkori egészségi állapotukra nézve. A javuló járványügyi helyzet reményeink szerint lehetővé teszi, hogy hamarosan folytatódhatnak azok a foglalkozások, uszodai és tornaprogramok, amelyek hatékonyan segítik a gyermekek elhízása elleni küzdelmet.”

Az európai elhízás elleni nap, május 22-e alkalmából nemzetközi ajánlások készültek, külön a 2 éves kor alatti, illetve a 2 éves kor feletti gyermekek táplálására vonatkozóan, amit az Európai Gyermek Gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Bizottság (ESPHGAN), és az Európai Gyermek Elhízástudományi Társaság (ECOG) ajánlásaihoz csatlakozva a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikája is közzétett magyarul.

Az elhízás elleni ajánlások a hír mellékletében olvashatók.

Forrás:

PTE

Fotó:

UnivPecs

Letölthető dokumentum(ok)

Hírarchívum