Hírek

Egyéb hírek - 2021. június 7, hétfő

A melanoma szűrése életet ment – dr. Lengyel Zsuzsanna nyilatkozata

Az elmúlt években megnövekedett a melanoma előfordulási gyakorisága, ám ennek hátterében az egészségtudatosságban tapasztalható pozitív változások is szerepet játszanak. A betegek 45 százaléka nem tudta, hogy a melanoma rosszindulatú betegség, és 44 százalékuk nem számított arra, hogy az elváltozásnak súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Ez derült ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának átfogó felméréséből, amelynek során 140, melanomával diagnosztizált betegnek tették fel egy nemzetközi standardok szerint készült űrlap 75 kérdését, amik a melanoma korai felfedezését befolyásoló tényezők felderítését célozták – írja a szimpatika.hu.

Magyarországon évente háromezer új melanomás esetet diagnosztizálnak, és naponta egy beteg meghal melanoma következtében, ami azt jelenti, hogy az éves mortalitás meghaladja a 350 főt.

„Az esetek 70 százalékánál a pigmentsejtes bőrtumor újonnan keletkezik” – hívta fel a figyelmet dr. Lengyel Zsuzsanna adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatóhelyettese. A melanoma gyorsan nő, idővel kifekélyesedik, vérzik, nem gyógyuló sebként jelentkezik. Gyanúra adhat okot, ha a bőrön már meglévő elváltozás aszimmetrikussá, elmosottá válik, átmérőjében növekszik. Nem jellemző az aszimmetria a noduláris melanomáknál, és a növekedő, akár bőrszínű, félgömbszerűen előemelkedő elváltozásokkal is fel kell keresni az orvost. Minél kisebb a daganat, annál jobb eredménnyel járhat a korai kimetszés, ami akár 100 százalékos gyógyulást jelenthet.

Dr. Lengyel Zsuzsanna elmondta, hogy az első, áttétes melanoma gyógyítására alkalmazott innovatív készítmény - amit 2011-ben törzskönyveztek - akár 30-40 százalékra is növelheti a IV. stádiumban lévő betegek ötéves túlélését. Egyelőre klinikai vizsgálatokban tesztelik a hatékonyságot a III. és II. stádiumú melanomások kezelésében. Jóval drágábbak, ám sokkal hatékonyabbak az új terápiák, és bár egyetlen palack infúzió – amit háromhetente kap a beteg, esetenként éveken át – akár egymillió forintba is kerül (a tablettás kezelés ugyancsak megközelíti ezt az árat), de tartós, hosszú távú túlélést biztosít.

Az onkodermatológusok célja, hogy a betegek ne akkor kerüljenek a bőrgyógyászok látóterébe, amikor a tumorvastagság már túlhaladott, vagy megjelentek a metasztázisok. Megelőzésről ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha a helyi érzéstelenítéssel végzett műtéttel még maradéktalanul kezelhető a betegség.

Forrás:

szimpatika.hu

Hírarchívum