Hírek

Koronavírus - 2021. június 15, kedd

Íme az eljárásrend, így utazhatunk PTE-s alkalmazottként külföldre

A járványhelyzet kedvező alakulása, a harmadik hullám lecsengése, az oltási programnak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően belföldön és külföldön is lehet nyaralni. A PTE-s alkalmazottaknak azonban figyelniük kell arra, hogy tartaniuk kell a meghatározott eljárásrendet.

Az UnivPécs.com összefoglalója szerint a PTE Operatív Stáb június 10-től érvényes döntésének értelmében a PTE minden munkatársa továbbra is írásban és előzetesen köteles bejelenteni a munkáltatójának azt, ha bármilyen okból külföldre utazik. Az ehhez szükséges nyomtatványok az alábbi hivatkozásra kattintva tölthető le:

VNY2.számú nyomtatvány - Külföldi utazási bejelentő

A digitalizált dokumentumot emailen közvetlenül a munkáltatói jogkör gyakorlójához (és amennyiben munkáltatói intézkedésre is sor kerül másolatban a HR referenshez) kell eljuttatni. A bejelentési kötelezettség nemcsak a hivatalos utakra, de a magáncélú utazásokra is vonatkozik.

Fontos, hogy szabadság letöltése után - függetlenül attól, hogy a foglalkoztatott szabadságát belföldön vagy külföldön töltötte - munkába csak olyan foglalkoztatott térhet vissza, akinek semmilyen új típusú koronavírus-fertőzésre utaló klinikai tünete nincs.

Azok, akik védettségi igazolvány nélkül utaznak külföldre, vagy visszaérkezéskor új típusú koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel a hatályos jogszabályok szerint továbbra is karanténkötelezettek. Ezért a munkáltató a visszaérkezést követő tíz nap időtartamra szabadság kiadását rendelheti el, mentesítheti a munkavégzés alól a munkavállalót, amely időtartam igazolt, nem fizetett távollétnek minősül, illetve a home office munkavégzés is engedélyezhető ezen időtartamra, amennyiben a munkakör jellege ezt indokolja. (Az imént felsorolt intézkedéseket a Külföldi utazás bejelentő nyomtatvány második oldalán szükséges dokumentálni.)

Főszabályként a védettségi igazolvánnyal rendelkezők csak a külföldi utazási szándék bejelentésére kötelezettek. Azonban, ha olyan országból utaznak be, vagy olyan munkakört látnak el, ahol a személyes kontaktus fokozott kockázatnak teszi ki a munkatársakat, a munkáltató mérlegelési jogkörében elrendelhet a munkába álláshoz további feltételeket pl. negatív PCR teszt meglétét. Ezekről a feltételekről azonban még a kiutazás előtt tájékoztatni kell a foglalkoztatottat.

A Klinikai Központ foglalkoztatottjaira a Klinikai Központ elnöke speciális szabályokat állapított meg. Erről tájékozódni a Klinikai Központ honlapján lehet. További részletek erre a linkre kattintva érhetők el.

Külföldi hivatalos kiutazások (kiküldetések) engedélyeztetése

Továbbra is figyelni kell a célországban és hazánkban az aktuális jogszabályi korlátozásokat, az egyetemi szabályzatokat, eljárásrendeket és mérlegelni kell a kiutazással együtt járó esetleges kockázatokat - hívja fel a figyelmet a cikk. Segíthetnek ebben a Külgazdasági és Külügyminisztérium ki- és beutazási szabályokkal kapcsolatos ajánlásai.

A kiküldetési kérelem elbírálására jogosult

  • főszabályként a közvetlen munkáltatói jogkör gyakorló,
  • amennyiben a munkáltatói jogkört a Rektor gyakorolja, akkor a munkavégzés helye szerinti szervezeti egység vezetőjének támogató nyilatkozata is szükséges,
  • a nemzetközi igazgató javaslatát is szükséges beszerezni a Nemzetközi Igazgatóság által koordinált nemzetközi projektben esetében.

A nyilatkozatokhoz nem készült formanyomtatvány, azonban a kérelemben, támogató nyilatkozatokban fontos kitérni arra, hogy a járványügyi helyzetből adódó kiutazással kapcsolatos többletköltségek viselését az érintett szervezeti egység vállalja. A nyilatkozatokból 2 példányt szükséges készíteni, melyből egy példány marad a szervezeti egységnél egy pedig az Utazási Csoportnál.

Hivatalos kiküldetések esetén is szükséges a „Külföldi utazás bejelentő nyomtatvány” leadása. További részletek ezen a linken érhetők el.

A külföldről történő hivatalos beutaztatás szabályai

Külföldről történő beutazásról beszélünk, amennyiben az egyetem meghívására külföldi oktató, kutató, előadó érkezik hozzánk és utazásának költségeit részben vagy egészben az egyetem viselni. Ezen esetekben is figyelni kell a beutazás során az aktuális jogszabályi korlátozásokra, az egyetemi szabályzatokra és eljárásrendekre.

Ki engedélyez?

A külföldről történő beutazásokat főszabályként a vendéget fogadó személy munkáltatói jogkört gyakorló vezetője engedélyezi.

Amennyiben a munkáltatói jogkört a rektor gyakorolja, akkor a munkavégzés helye szerinti szervezeti egység vezetőjének támogató nyilatkozata is szükséges.

A nemzetközi igazgató javaslatát is szükséges beszerezni a Nemzetközi Igazgatóság által koordinált nemzetközi projektben esetében.

A nyilatkozatokat két példányban szükséges elkészíteni, melyek közül egy példány az Utazási Csoportot, egy példány a munkáltatói jogkört gyakorló vezetőt illeti.

További részletek ezen a linken érhetők el.

Fotó:

pixabay.com

Hírarchívum