Hírek

Sajtószoba - 2021. július 1, csütörtök

Megkezdődött a Pécs Summer School idei programsorozata

Megkezdődött a Pécs Summer School program idei első nyári egyetemi programja, a CEEPUS- program támogatásával megvalósuló online nyári egyetem, ami az Európai Unió aktuális kihívásait és lehetőségeit mutatja be.

A Pécsi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatósága immár hatodik éve nyeri el a Közép-európai Felsőoktatási Csereprogram (Central European Exchange Program for University Studies – CEEPUS) támogatását arra, hogy a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke által nagy sikerrel koordinált CEEPUS-hálózat partnerintézményeiben tanulmányokat folytató hallgatók számára speciális kurzust rendezzen.

Az idei évben a virtuális kurzuson tizenkét ország tizennyolc egyeteméről összesen mintegy negyven hallgató vesz részt. A hálózat cseh, szlovák, lengyel, horvát, szerb, szlovén, ukrán partnerintézményei mellett albán, osztrák, koszovói, moldáv és kanadai egyetemek hallgatói is a résztvevők között vannak.

A speciális, interdiszciplináris, tíznapos kurzus azt vizsgálja, hogy milyen módon tudja az Európai Unió megőrizni a szerepét és versenyképességét a globális kihívások mellett.

Az előadók igen sokrétű tudományterületeket képviselnek – politikatudomány, közgazdaságtudomány, kultúratudomány –, a szakmai előadásokat minden esetben megbeszélések követik. A kurzus részeként a hallgatók megfogalmazzák saját elvárásaikat, elképzeléseiket az Európai Unióval kapcsolatban, megoldási javaslatokat dolgozva ki a felvázolt politikai, társadalmi és gazdasági nehézségekre, lehetőségekre.

A tanórák mellett a hallgatók online városnézésen is részt vesznek. Esténként magyar mentorhallgatók szerveznek számukra közösségi programokat a virtuális térben, és biztosítják azt, hogy noha fizikailag nem találkoznak egymással, egy igazi hallgatói közösség alakuljon ki. Ennek szellemében rendezik meg a kurzus során az Interkulturális Estet, ahol a külföldi résztvevők a PTE hallgatóival közösen mutatják be egymásnak a saját kultúrájukat, ételeiket, népviseletüket, zenéiket, lesz Kvíz Est, Folk Est és a Játékok Estje is.

A Pécs Summer School programot 2016-ban indította el az akkori Külügyi Igazgatóság azzal a céllal, hogy évről évre egyre nagyobb számú nyári egyetem legyen a Pécsi Tudományegyetemen. A fő cél az úgynevezett „Nyári Trimeszter” bevezetése volt, melynek során nemzetközi képzési programokat kínálnak a külföldi partneregyetemek és a PTE hallgatói számára a nyár folyamán. Az elmúlt öt év során a PTE 30 nyári egyetemet szervezett, melyek együttesen 350 napon át zajlottak. A részt vevő hallgatók száma összesen 800 fő volt, akik négy kontinens 70 országából érkeztek, míg a képzésben részt vevő oktatók száma meghaladta a kétszázat. A növekvő számú nyári egyetemi programok révén mára a PTE e területen piacvezetővé vált a hazai, állami felsőoktatási intézmények között.

Idén nyáron a koronavírus helyzetre való reagálva a Pécs Summer School program keretében öt kurzust tartanak online formában.

Pécs Summer School 2021

Forrás:

PTE

Hírarchívum