Hírek

Sajtószoba - 2021. július 14, szerda

Végzős fogorvosok és gyógyszerészek hálaadása a pécsi székesegyházban

A Pécsi Tudományegyetem friss diplomás gyógyszerészeinek és fogorvosainak hálaadó szentmiséjét Felföldi László megyéspüspök mutatta be július 9-én a pécsi székesegyházban.

A gyógyszerészek és fogorvosok Te Deum ünnepi szentmiséjén a pályájuk elején álló hallgatók oktatóikkal, a Gyógyszertudományi Kar, a Fogorvostudományi Szak, valamint az Általános Orvostudományi Kar professzoraival, szakembereivel, hozzátartozóikkal és barátaikkal együtt vettek részt. A szentmisét bemutató papok között volt Martin Adimorah Chukwueloka orvostanhallgató is, aki alig egy éve Nigériából érkezett hazánkba, hogy felszentelt papként az orvoslás tudományát is elsajátítsa.

Felföldi László pécsi megyéspüspök beszédében rávilágított arra, hogy a fogorvosi és gyógyszerészi hivatásban van valami közös: „a beteggel, akinek egészségi állapotát javítani igyekszünk, a beavatkozás közben csekély a szóbeli kommunikáció. A bibliai kijelentést, miszerint az Isten a „szívek és vesék vizsgálója”, manapság így egészíthetnénk ki: „szívek, vesék és fogak vizsgálója”. Ha hozzáértő szemmel belenézünk valakinek a szájába, rögtön látjuk, milyen élete van, mi jellemző rá, a táplálkozására.”

„A diploma megszerzésekor magától értetődő a hálaadás szándéka, ilyenkor végiggondoljuk, kinek is köszönhetjük azt, hogy elértünk eddig a pontig – emlékeztetett a püspök a talentumokról szóló példabeszéd kapcsán. – Mi mindent kaptunk, kiktől kaptuk, mit tettünk hozzá mi magunk. Aki nem tud köszönetet mondani, kinyilvánítani háláját a kapott dolgokért, az még nem értette meg az életet mélységében. Ugyanakkor a diploma megszerzése az igazi nagy vizsgának, az élet vizsgájának csak a kezdete – hasonlóan, mint a pap- vagy püspökszentelés –, csak lehetőség. Attól fogva fognak minket vizsgáztatni az emberek nap mint nap: megfelelünk-e a követelményeknek, a várakozásoknak, a kitűzött céljainknak? Összhangba tudunk-e kerülni a vállalt feladattal újra és újra?

A megyéspüspök elmondta, hogy mindannyian kaptunk életre váltandó talentumot, személyre szóló feladatot, amelynek teljesítésével megváltoztathatjuk, jobbá, emberibbé tehetjük a világot. Amikor másokon segítünk, áldozatot hozunk érte, akkor a küldetésünket híven szolgáljuk.

Forrás:

magyarkurir.hu

Kapcsolódó galéria:

Hírarchívum