Hírek

Intézeti hírek - 2012. június 20, szerda

Europerio7 Kongresszus

2012. június 6-9-én a PTE KK Fogászati- és Szájsebészeti Klinikáról Dr. Nagy Ákos, Prof. Szabó Gyula, Dr. Bán Ágnes és Dr. Fulmer András az EUROPERIO7, az Európai Parodontológiai Társaság hetedik konferenciáján járt Bécsben.

EUROPERIO7 (2012. június 6-9.)
beszámoló az Európai Parodontológiai Társaság hetedik konferenciájáról

Azt hiszem igen szerencsésnek mondhatom magam, hogy harmadéves parodontológus rezidensként lehetőségem volt eljutni Európa legnagyobb Parodontológiai (fogágy- és szájnyálkahártya-betegségekkel foglalkozó) kongresszusára. Ez a nagyszabású konferencia minden harmadik évben kerül megrendezésre Európa valamelyik nagyvárosában. Az idei évben Bécsre esett a választás, a pontos helyszín pedig Bécs és egyben Ausztria legimpozánsabb kongresszusi központja, a Messe Wien volt.
A résztvevők (többnyire fogorvosok, maxillofacialis sebészek és kutatóorvosok) Európa és a világ szinte összes országából érkeztek mintegy 8000-en. A négy napos konferencia alatt lenyűgözően érdekes előadásokat hallhattunk híres professzoroktól mind elméleti, mind klinikai tárgykörökben egyaránt. Az elméleti előadások fő témája a parodontitis ethiopathogenesisének legújabb kutatási eredményei voltak, míg a klinikai témájú előadások főleg a parodontális regenerációval, az implantátumok körüli csont-és lágyszövet menedzsmenttel és az ínyrecesszió fedési technikákkal foglalkoztak. Szakvizsgára készülő gyakornokként többnyire a klinikai témájú előadásokat hallgattam meg, nagy élményt jelentett számomra látni és hallani, hogy manapság a különféle regeneratív eljárások megfelelő használatával az elveszett parodontális szövetek jó esetben szinte teljes mértékben pótolhatók, legyen szó akár egy parodontálisan érintett fog stabilizálásáról, vagy akár egy implantációt megelőző csont- illetve lágyszövet-pótlásról. Az ilyen téren elért stabil eredmények azért is fontosak, mert ezek alapján a fogászatban régóta dogmatikusan elterjedt felfogás, miszerint a fogágy-betegség csak megállítható, de vissza nem fordítható, megdőlni látszik, hiszen a ma már rendelkezésre álló számos regeneratív anyag megfelelő használatával az elpusztult parodontális szövetek sok esetben vissza is építhetők és hosszútávon is megtarthatók.
Az előadások mintegy tíz nagy előadóteremben zajlottak párhuzamosan, reggeltől késő délutánig, a komplexum központi kiállítócsarnokában pedig számos nemzetközi fogászati cég parodontológiában, illetve implantológiában használt termékeivel ismerkedhettünk meg testközelből. Az előadások lezajlása után minden nap a kutatók által kiállított poszterek prezentációja következett, melyek révén a parodontológiai kutatások nagyon széles területére nyerhettünk betekintést. Ezen a részen a PTE KK Fogászati- és Szájsebészeti Klinikája is több érdekes poszterrel képviseltette magát.
Nagy várakozással tekintek előre a következő, Europerio8 kongresszusra, melyet a tervek szerint 2015-ben Londonban fognak megrendezni. Kiindulva az itt kézhez kapott rengeteg értékes tapasztalatból és információból, biztos vagyok benne, hogy az ehhez hasonló színvonalas kongresszusok minden fogorvos kollégának nagyon hasznosak lehetnek.  

dr. Fulmer András

Hírarchívum