Hírek

Sajtószoba - 2012. december 4, kedd

Új módszer az embriók vizsgálatára

Több mint 750 millió forintot nyert európai uniós pályázaton egy magyar kutatócsapat, amely az embriók vizsgálatát megkönnyítő módszert fejleszt ki.
Komoly előrelépést jelenthet a lombikbébi program során a pécsi egyetemen indított új kutatás. A cél, hogy már embrionális állapotban szerezzenek információkat a magzat életképességéről, esetleges betegségeiről.

A beültetések szinte száz százalékban sikeresek, azonban az embrió életképessége sokszor bizonytalan. A kaposvári és pécsi szakemberekből álló csoport ezzel a kutatással számos információhoz juthat a megtermékenyítés után. Az eljárás újdonsága, hogy nem az embrióból, hanem a tápoldatból vesznek mintákat. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora a Kossuth Rádió Krónika c. műsorában elmondta, a módszerrel vizsgálható, hogy az embriónak nincs-e valamilyen fejlődési rendellenessége, például Down-szidrómája.

A kutatócsapat a projektre több mint 755 millió forintot nyert európai uniós pályázaton. Két évig tart a laboratóriumi munka, amiben ötvenhét kutató vesz részt, ezt követően pedig a munka eredményét a mindennapi ellátásban is alkalmazhatják.

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/11/30/13/Uj_modszert_dolgoznak_ki_Pecsen_az_embriok_vizsgalatara.aspx

Hírarchívum