Hírek

Intézeti hírek - 2012. december 10, hétfő

Pécsi Kórházi Gyógyszerészi Ifjúsági Klubhétvége - beszámoló

Először köszönthettük Pécsett a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészi Szervezet (MGYT-KGYSZ) Ifjúsági Állandó Bizottságának (IÁB) tagjait egy, a korábbiakban is rendszeresen megrendezésre kerülő klubdélutánokhoz hasonló klubhétvégére.

Pécsi Kórházi Gyógyszerészi Ifjúsági Klubhétvége - 2012. december. 1-2.

Először köszönthettük Pécsett a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Kórházi Gyógyszerészi Szervezet (MGYT-KGYSZ) Ifjúsági Állandó Bizottságának (IÁB) tagjait egy, a korábbiakban is rendszeresen megrendezésre kerülő klubdélutánokhoz hasonló klubhétvégére. A több mint húsz lelkes fiatal kórházi tag az idén már sokadik szombati munkanap ellenére is fáradtságot nem ismerve utazott Pécsre, illetve vett részt a szakmai és társasági programokon. A résztvevők megismerhették a PTE ÁOK Gyógyszerészeti Intézetet és Klinikai Központi Gyógyszertárat, az ott folyó gyógyszerészi és kutatómunka eredményeit és találkozzanak itt dolgozó kollégáikkal. A szakmai konzultáción és egymás munkája iránti érdeklődésen túl közös borkóstolóval és vacsorával igyekezett a pécsi csapat kötetlenebbé tenni a hangulatot.

Táplálásterápia Schirm Szilviával beszélgettünk

Már sötét volt mire szombaton fél ötkor találkozott a társaság a Gyógyszerészeti Intézet könyvtárában, ahová a szállások elfoglalása után érkezett a többség. Az Intézet és a Gyógyszertár rövid bemutatása után Dr. Schirm Szilvia szakgyógyszerész asszony vezetésével beszélgettünk a táplálásterápia fontosságáról és a kórházi gyógyszerészek ebben betöltött szerepéről. Megállapítottuk, hogy ismét egy olyan területre „tévedtünk”, mely méltánytalanul elhanyagolt, és kórházi, klinikai gyógyszerészek aktív közreműködését igényelné sok hazai intézményben.

Borkóstoló a Pécsi Püspöki Pincészetben

A szakmai tapasztalatcsere után átsétáltunk (autóztunk) a pécsi Székesegyház mellett található Püspöki Pincészetbe, ahol az est zárásaként a társaság részt vett egy jó hangulatú kóstolón. A házigazda borász bemutatta a régió különleges borait, például a cirfandlit és a csomorikát, illetve mindemellett a borkészítés, valamint borkóstolás szakmai rejtelmeibe is beavatta az érdeklődőket. Nagy örömünkre szolgált, hogy régió borait megismerő kollégák is szimpatizáltak Kövesdi Miklós borász vendégszeretetével és boraival. A vacsora elköltése és 7 finom bor kóstolása után a társaság kitartó magja átsétált a város főterén megrendezett adventi vásár kellemesen forró italainak megismerése céljából.

Kórházi Gyógyszerészek társasági programja

Vasárnap délelőtt  találkoztunk ismét – egy hosszabb/rövidebb alvás után – hogy kezdetét vegye a szakmai klub délelőtt, mely az igen gazdag program miatt végül már-már klubdélutánba nyúlt át. A szakmai előadások sorozatát, a PTE ÁOK Dékáni Tanácstermében,Prof. Dr. Botz Lajos intézetvezető főgyógyszerész úr nyitotta meg néhány gondolatébresztő és aktuális kórházi-klinikai gyógyszerészetet érintő kérdéskör  megbeszélése által, majd Dr. Süle András főgyógyszerész úr köszöntötte az összegyűlteket a KGYSZ IÁB alapítói nevében. „Hazai” előadóként elsőként Lankó Erzsébet kórházi szakgyógyszerész ismertetett egy szakmailag kihívást jelentő haematológiai esetet a gyakorló gyógyszerész szemével. Ezt követően Ferdinándy Csilla rövid esetismertetése és annak megbeszélgetése kapcsán újból előtérbe került a gyógyszerészek szerepe abban, hogy mennyire fontos része a terápiának a klinikai táplálás mind szakmai mind financiális szempontból, illetve hogy mennyire meghatározó szerep jut(hat) egy gyógyszerészeknek a multidiszciplinaritás a gyógyításban.

KGYSZ Ifjúsági Állandó Bizottság szakmai hétvégéje

Végh Anna pécsi PhD hallgató a gyógyszerek és „kiegészítő termékek” között fellépő kölcsönhatások jelentősége, bizonyítékai, felismerésük akadályai és a pécsi klinikai betegek körében végzett felmérés tanúságairól számolt be igen gyakorlatias előadásában, melyben egyben felhívta a kollégák figyelmét, hogy ha gyógyszer-kiegészítő termékek kölcsönhatásával találkozik, vagy az utóbbiak mellékhatását ismeri meg, akkor szíveskedjen megosztani ezen ismereteit kutató csapatával (anna.veghåok.pte.hu)Fittler András, Takács Gábor a lúgosítás témáját elemezte evidence based szemlélettel. Előadásuk első felében a lúgosítás eredetét, hazai elterjedését és a szervezet sav-bázis szabályozásának alapvető mechanizmusait ismertették. Az előadás második felének témája a lúgosítás hatékonyságának bizonyítékokon alapuló értékelése volt. A klinikai vizsgálatok szisztematikus áttekintése alapján megállapításra került, hogy az adatok ellentmondásosak, nincsenek bizonyítékok a lúgosítás hasznosságával kapcsolatban, mindössze két betegségben, csontritkulásban és veseelégtelenségben rendelkezünk értékelhető adatokkal. Érdekes módon azokban az állapotokban, amelyekre lelkes követői ezen alternatív gyógymódot ajánlják, semmilyen klinikai vizsgálaton alapuló evidencia nem áll rendelkezésre.

Süle András köszönti a résztvevőket az KGYSZ IÁB nevében

Az előadások elhangzása után 3 csoportot alakítottunk és workshop jelleggel, evidence based medicine szemlélettel kellett megoldanunk étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos feladatokat. Természetesen mindhárom csapat a helyes gyógyszerészi szemlélettel boncolgatta a felvetődött témákat, és még sokáig ott ült volna a teremben ha nem szalad el az idő… Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos problémakör záró gondolatait a pécsi Gyógyszerészeti Intézet és Klinikai Központi Gyógyszertárának egyik kiváló ügyvédje, Dr. Hilbert Helga adta meg, a hazai helyzet jogi aspektusainak bemutatásával.

Kórházi Gyógyszerészi Workshop Pécsett

Nagy örömünkre szolgált ilyen nagy létszámban vendégül látni kórházi kollégákat, és lelkesítően hatott sokunkra a szakmai eszmecsere és a számtalan kedves visszajelzés, melyek közé tartozott a következő vélemény is: „az a szép az ilyen összejövetelekben hogy ha nem is oldjuk meg azonnal a világ összes problémáját de legalább mindenkiben elindul valami...”. Várjuk a következő klubdélutánt és reméljük jövőre is lehetőségünk nyílik vendégül látni a kórházi kollégákat Pécsett!

A szervezők

Fittler András, Takács Gábor, Végh Anna, Miseta Ildikó és Vida Róbert György

A teljes fotógaléria IDE KATTINTVA megtekinthető.

Hírarchívum