Hírek

Sajtószoba - 2013. szeptember 20, péntek

A legnagyobb pécsi virágoskert gondozója

 


Új Dunántúli Napló - 2013-09-20 - 5. oldal. 
 

A PTE Botanikuskertben az egzotikus növények között faszobrokból nyílik ma tárlat. A kertvezető Babayné Boronkai Erzsébettől megtudtuk, a szobrok - anyaguk miatt - tulajdonképpen visszatérnek a kertbe.

- Fa kompozíciók növények között. Mi tudja ezt még fokozni?
- Hogy nem akármilyen faszobrokról van szó. Az elmúlt egy év során a PTE Botanikuskertben kiszáradt, kipusztult, vagy az átépítések miatt kivágott különleges fafélékből, például cserszömörce- és fügefából alkották meg ezeket az emberléptékű alkotásokat a művészeti kar szobrász hallgatói. Tucatnyi ötletes és elgondolkodtató mű került ide, s novemberig tekinthetők meg, mert akkor visszatelepítjük a szabadból a fagyok elől a növényeket.
- Mi lesz akkor a faszobrokkal?
- Nem kerülnek a padlásra, vagy a pincék mélyére: az egyetem különböző beltéri helyein kapnak végleges talapzatot.
- Azért van mit nézni a "galérián" is.
- A kert több mint hatvanéves és nyolcezer növény otthona. A mediterrán gyűjteményünk pedig egyedülálló az országban. Egy francia diák például azért jár ide, mert Provance-ból érkezett, és a levendulák, rozmaringok, a ciprusok társaságában otthon érzi magát.
- Orchideából hogyan áll a készlet?
- Százhatvanféle hideg- és melegházi változatot nevelünk. Soha nem virágoznak egyszerre, így viszont mindig akad köztük olyan, ami éppen teljes pompájában látható. Nekem egyébként azok a kedvenceim, amelyek a legszínesebbek.
- A pécsiek egyáltalán tudják, hogy itt milyen csodákra találhatnak?
- Most már sok a városi érdeklődő, de rengeteg a külföldi turista is, a napokban például kínai, norvég és erdélyi csoport járt nálunk.
- Otthon is kertészkedik?
- A harmadik emeleti lakásunk erkélyén csupán néhány fűszer- és dísznövénynek jut hely. A hobbim a művészet. Valamikor magam is fagottoztam, kórusban énekeltem, így sokat járok koncertekre, a színházban pedig mindenevő vagyok.


Felsőfokon

Babayné Boronkai Erzsébet 1958-ban született Pécsett. Budapesten az ELTE Gyakorló Iskolába járt 12 éven át, a Kertészeti Egyetemen diplomázott 1982-ben. A PTE Botanikuskerthez 1995-ben került, 2000 óta az intézmény vezetője. Férje, Balázs elektrotechnikus, öt gyereket neveltek fel, Józsefet, Anitát, Dávidot, Johannát és Ágostont, akik 20 és 28 év között alkotnak "orgonasípot".

Hírarchívum