Hírek

Sajtószoba - 2014. november 12, szerda

Díszdoktor lett a német szakértő


Új Dunántúli Napló - 2014-11-12 - 11. oldal


Az elhízott gyermekek életesélye drámaian rosszabb, mint normál súlyú társaiké, mondja a téma elismert kutatója, Berthold V. Koletkzo müncheni orvosprofesszor, aki a pécsi egyetem vendége volt.

Berthold V. Koletkzo müncheni orvosprofesszort avatta díszdoktorrá november hatodikán a Pécsi Tudományegyetem szenátusa.

A német orvoskutató világszerte ismert a gyermekkori elhízás kutatása terén elért eredményei miatt, amelyek egy jelentős részét a pécsi Gyermekklinika segítségével érte el. A gyermekkori elhízás mára súlyos következményekkel járó világjárvány.
Egész életét a gyermekkori táplálkozási zavarok kutatásának és orvoslásának szentelte Berthold V. Koletzko, igaz, első pillantásra kerülő úton jutott el a gyermekkori elhízáshoz. Fiatal orvosként a nyolcvanas évek legelején Afrikában kezdte meg pályafutását, mivel, mint ahogy fogalmaz, úgy érezte, hogy Európában van elég doktor, Afrikában viszont hiány van belőlük. Itt szembesült az alultápláltság tragikus következményeivel, Németországba hazatérve pedig elkészítette első tudományos publikációját az afrikai gyerekek vérmintáit modern laboratóriumi körülmények között vizsgálva.

Hírarchívum