Hírek

Intézeti hírek - 2015. április 13, hétfő

Jól szerepeltek a pécsi hallgatók a 2015. évi „Év Gyógyszerész- hallgatója” versenyen

A szakértő zsűri előtt zajló hallgatói versenyen jól szerepeltek a pécsi gyógyszerészhallgatók. Maczkó Péter IV. évfolyamos gyógyszerészhallgató harmadik helyezést ért el. Ezúton is szeretnénk gGratulálniunk Péternek, a pécsi hallgatóknak és a nem utolsó sorban a felkészítő pécsi oktatóknak!

Jól szerepeltek a pécsi hallgatók a 2015. évi „Év Gyógyszerészhallgatója” versenyen

2015. április 11-én ötödik alkalommal került megrendezésre Budapesten az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny. Idén a „Krónikus degeneratív mozgásszervi betegségek: osteoporosis, osteoarthrosis” témakörben mérettettek meg a hallgatók a Magyar Gyógyszerészi Kamara székházában kialakított képzeletbeli officinában. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Szakot Herczeg Diána, Kráner Ildikó és Maczkó Péter negyedéves hallgatók képviselték.

2015. április 11-én ötödik alkalommal került megrendezésre Budapesten az Év Gyógyszerészhallgatója - Gyógyszerészi Gondozási-, Betegtanácsadási Verseny

A hazai képzőhelyek diákjainak ezen neves versenye lehetőséget biztosított a versenyzők elméleti és gyakorlati felkészültségének összemérésére, valamint elméleti tudásuk gyakorlati szituációkba való átültetésére. A jelentkezők nagy számára való tekintettel a délelőtt folyamán először egy rövid „beugró” feladatsor megírására került sor.

Ezt követően a legjobbnak bizonyult versenyzők gyógyszertári expediálást modellező szituációkban kellett, hogy bebizonyítsák a felkért zsűrinek (Prof. Dr. Szökő Éva, Dr. Télessy István, Prof. Dr. Soós Gyöngyvér, Dr. Bácskay Ildikó és Dr. Horváth-Sziklai Attila) és önmaguknak egyaránt, hogy ők az Év Gyógyszerészhallgatói. Minden hallgatónak két beteget játszó színészt kellett megfelelő tanácsokkal és gyógyszerrel ellátnia.

Az első beteg egy csípő artrózisban szenvedő beteg volt, akinek új gyógyszert írt fel orvosa. A gyógyszerészi kikérdezés során kiderült, hogy a beteg fájdalmai nehezen csillapodnak hagyományos nem szteroid gyulladás gátló kezelés mellett (gyakran többet szedett be az előírtnál). A kezelőorvos tramadol készítményre váltott, mivel a nagy dózisú NSAID kezelés vérnyomás problémákat okozott nála, illetve a fájdalomcsillapító hatás sem volt megfelelő. Az osteoartrózis betegségén kívül a páciens egészségtelen életmódja is fokozott szív- és érrendszeri kockázatot jelentett, indokolva a  vérnyomáscsökkentő kezelést. A beteget meg kellett győzni a NSAID készítmény nagy adagban történő szedésének indokolatlanságáról és a tramadol készítmény megfelelő alkalmazásáról, valamint az egészséges életmód rizikó csökkentő hatásáról. A panaszok enyhítése érdekében esetlege lokális készítmény vagy betegségmódosító terápia is javasolható (glukozamin, kondroitin).

A másik szituációban a patikába betérő idősebb hölgy egy újonnan felírt készítményét szeretné kiváltani és aggodalmait fejezte ki annak hatásosságával kapcsolatosan, hiszen az előző csontritkulás elleni gyógyszerét hetente kellett alkalmaznia, míg az újat félévente. Az édesanyja is hasonló korában esett el és sokáig szenvedett. A felírt denosumab biológiai gyógyszert az orvos kezéhez rendelte. Ez alapján szükséges volt elmondani a beteg részére, hogy a készítményt az orvos fogja beadni számára. Nagyon fontos volt a szituáció helyes megoldásához, hogy a beteg megnyugtatása mellett a hallgató a kalcium és D-vitamin pótlás hangsúlyosságát is kiemelje és készítményeket ajánljon.

A színészek (Dr. Somogyi László orvos és Fazekas Fruzsina 3. éves orvostanhallgató, SE ÁOK) kitűnő játékukkal kápráztatták el a zsűrit.

A szakértő zsűri egyhangú véleménye alapján a verseny győztese, így „2015. Év Gyógyszerészhallgatója”  Bordás Nóra, ötödéves szegedi gyógyszerészhallgató lett.

A szakértő zsűri véleménye alapján a verseny győztese, így „2015. Év Gyógyszerészhallgatója” Bordás Nóra, ötödéves szegedi gyógyszerészhallgató lett. A második helyezett Földes Zsuzsa (DE, V. évfolyam.), a harmadik helyezett a pécsi Maczkó Péter (PTE, IV. évfolyam) lett.

Ezúton is szeretnénk gratulálni Diának, Ildikónak és Péternek, valamint nem utolsó sorban a felkészítő pécsi oktatóknak kitartó munkájukért!

A második helyezett  Földes Zsuzsa (DE, V. évfolyam.), a harmadik helyezett  a pécsi Maczkó Péter (PTE, IV. évfolyam) lett.

Hírarchívum