Hírek

Sajtószoba - 2015. október 5, hétfő

Ha még lehet, előzd meg az elhízást

weborvos.hu - 2015-10-02 

A Kor Kontroll Társaság és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság szeptember 29-i nyílt napjára több mint százötven középiskolás fiatal látogatott el, hogy tájékozódjon az elhízás veszélyeiről és megelőzésének lehetőségeiről.

Megnyitójában a Kor Kontroll Társaság elnöke, B. Király Györgyi meghirdette a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társasággal (MOMOT) közösen az egészséges ételek receptversenyét immáron harmadszor. Bedros J. Róbert professzor a MOMOT elnöke arra biztatta az egybegyűlt fiatalokat, hogy minél többen küldjék be kedvenc fogásaik leírását és fotóját, amelyek közül a szakértőkből álló zsűri a könnyen elkészíthető, olcsó és egészséges ételeket fogja díjazni. A rendezvény fővédnöke, Dr. Szentes Tamás (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) megnyitó beszédében az egyéni felelősségvállalást hangsúlyozva az egészség megőrzésének jelentőségét emelte ki.

A teltházas rendezvény résztvevői kivetítőn nézték és hallgatták a legendás hawai zenész - Israel Kamakawiwo'ole Somewhere over the Rainbow című örökzöld dalát. Bulla Bianka a rendezvény háziasszonya elmesélte, hogy Íz, ahogyan barátai becézték 38 éves korában halt meg légzési nehézségek miatt 350 kilósan. Saját egyéni tragédiájával igazolva, hogy a kövérség nem pusztán esztétikai hiba, hiszen nyomában járnak a társult betegségek, a hipertónia, a magas koleszterinszint, a diabétesz, a vesebetegségek, szívinfarktus, és a stroke is.

Az „Előzd meg az elhízást!" címet viselő kerekasztal-beszélgetésen Dr. Pados Gyula, a MOMOT főtitkára megosztotta a fővárosi Szent Imre Kórház harminc éve működő lipidológiai centrumában, - mai nevén Anyagcsere Központ - összegyűlt klinikai tapasztalatokat. Ez idő alatt mintegy húszezer beteget sikerült lefogyasztani, az egyhetes turnusokban 600 kalóriás diéta mellett átlagosan négy kilogrammtól szabadultak meg a páciensek.

Kiss Róbert professzor a Magyar Kardiológiai Társaság elnöke többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a várandós anyákra különösen nagy felelősség hárul, mivel életmódjuk nagyban meghatározza születendő gyermekük egészségi állapotát. Az egészséges étkezés fontos eleme a só használatának csökkentése, amit a STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentő Program is igyekszik elősegíteni, hangsúlyozta Kiss István professzor a Magyar Hypertonia Társaság elnöke Dr. Balogh Sándor, a Pécsi Tudományegyetem Családorvosi Intézetének igazgatója óvott a gyorséttermi étkezéstől és a jelenlévő fiatalokat önbizalomra, az élet harmóniában való megélésére bátorította.

http://weborvos.hu/regionalis_hirek/ha_meg_lehet_elozd_meg/226406/

Hírarchívum