Hírek

Intézeti hírek - 2015. november 19, csütörtök

Fontos új műszer segíti Pécsett a kis betegek gyógyulását

A csecsemők és kisdedek bonyolult műtéti beavatkozásainak igen fontos eszközével gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika gyermeksebészeti műtője.

A fiatal életkorban a szervezet különösen érzékeny a lehűlésre, mely a hosszú, összetett műtétek közben óhatatlanul bekövetkezik, amennyiben ennek megakadályozásáról nem gondoskodunk. Mivel a szokásos módon – környezet felfűtése, a test betakarása – az operált beteget nem lehet melegen tartani, ezért erre a célra egy speciális hőlég-matrac illetve takaró használatos, melyből a meleg levegő apró lyukakon a gyermek szabad bőrfelszínére áramlik, így előzve meg a kóros lehűlést.

A Gyermeksebészeti osztályon immár 26. éve működő Visszatérés Alapítvány már sok száz millió forintot fordított a betegellátás javítására. Most egyik kurátora – Dr Szabó Iván ügyvéd – adományának köszönhetően, ezzel a mintegy hatszázezer forint értékű korszerű eszközzel tudják növelni a betegbiztonságot, és javíthatják a gyógyítás eredményességét.

A PTE Gyermekgyógyászati Klinika sebészetén évente mintegy kétezer gyermeket műtenek, és átlagban minden tizedik esetben használnak speciális hőlég-matracot.

 

 

Letölthető dokumentum(ok)

Hírarchívum