Hírek

Egyéb hírek - 2017. május 16, kedd

Műveleti Medicina Tanszék Migrációs-egészségügyi csapata látogatást tett a Bevándorlási és Migrációs Hivatal Befogadó Állomásán

A PTE ÁOK Műveleti Medicina Tanszék Migrációs-egészségügyi csapata látogatást tett Vámosszabadiban a Bevándorlási és Migrációs Hivatal által fenntartott Befogadó Állomáson. A program a 2008-2009-ben végzett nemzetközi PHBLM projekt már második alkalommal történő magyarországi utánkövetését jelenti.

Az intézmény vezetőjével, orvosi csapatával és az ott dolgozó szociális munkás személyzettel folytattunk egyeztetést, valamint kérdőíveket osztottunk szét és töltettünk ki a dolgozókkal, amely a munkahelyi egészségügyi kockázatokat, migrációs - egészségüggyel kapcsolatos képzéseket és tudatosságot, emberkereskedelem áldozatainak azonosítását, a dolgozók egészségi állapotát, és a munkavégzésükkel felmerülő igényeket hivatott felmérni. Ezenkívül a helyi orvosi szolgáltatóval megegyeztünk arról, hogy a saját adatbázisukból megkapunk egy anonim változatot, amelyet kutatási célokra használhatunk fel.

Vámosszabadiban jelenleg 45 fő elismert menekült, illetve oltalomban részesülő státuszú migráns lakik egy szabad ki és bejárást biztosító táborban, ám ez a szám a krízis idején elérte az 1300 fő körüli létszámot is a 200 fő befogadására alkalmas intézményben. Ebből következik, hogy bár jelenleg kevés bentlakó él Vámosszabadiban, nagy mennyiségű adat halmozódott fel, amelyet a PTE ÁOK migációs-egészségügyi csoportja fog feldogozni, és összevetni a korábban már összegyűjtött és publikált adatokkal.

Hírarchívum