Hírek

Sajtószoba - 2017. december 7, csütörtök

Korunk egyik legfélelmetesebb betegsége, a makuladegeneráció

Az időskori makuladegeneráció bár teljes vakságot nem okoz, de a látótér közepén megjelenő folt lassan egyre kifejezettebbé válik, és néha akár hetek, vagy hónapok alatt lehetetlenné teszi az olvasást, a közeli munkavégzést és az autóvezetést. Régi tapasztalat, hogy az életkorral nő a gyakorisága, de sajnos napjainkban már a munkaképes korban levők között sem számít ritkaságnak.

A jellegzetes tüneteket a szem fényérzékelő sejtjeinek a károsodása, majd pusztulása okozza. Fény hatására ezekben a sejtekben "salakanyagok" keletkeznek, amiket normális körülmények a környező sejtek eltakarítanak. Ehhez a folyamathoz energiára, jó anyagcserére van szükség. Magyar kutatók fedezték fel, hogy az időskori makuladegenerációban ez az anyagcsere nem tökéletes, tehát a kezelés alapelve ennek helyreállítása.

Az omega-3 zsírsavakat (halolaj), acetil-karnitint és koenzim Q10 összetevőket tartalmazó kapszula a sejtek energiaközpontjának működését javítja, ezért alkalmazását a szakemberek "metabolikus" kezelésnek is nevezik.

A Pécsi Tudományegyetem Szemészeti Klinikáján végzett klinikai vizsgálat - ami a legszigorúbb nemzetközi követelményeknek megfelelően történt - azt igazolta, hogy a készítmény egy éves szedése megállította a látásfunkciók romlását, sőt a nagyon korai esetekben kisfokú javulást is eredményezett. Ma már több mint egy évtizedes tapasztalatok állnak a rendelkezésünkre, amik megerősítik ezeket az első megfigyeléseket.

A napokban jelent meg a kaliforniai kutatók tanulmánya, ami egyrészt elismeri a magyar kutatók úttörő munkásságát, másrészt hangsúlyozza a "metabolikus" kezelés perspektíváját, mint a legígéretesebb lehetőséget ennek a sokak életét megkeserítő betegségnek a megállítására.

Forrás

168 óra

Hírarchívum