Hírek

Sajtószoba - 2018. január 17, szerda

Ultramodern lesz karunk új épülete

A Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztései között a legnagyobb kétségkívül az új orvoskari tömb kialakítása lesz. Jelenleg az előkészítő munka, a tereprendezés zajlik, a látványosabb munkák a közeljövőben indulhatnak.

Az úgynevezett Design & Build modell alapján készül el az óriási beruházás. A Pécsi Tudományegyetem által választott közbeszerzési modell előnye, hogy egyesíti a tervezési és kivitelezési beszerzést. Már a tervezés folyamatába bevonja a kivitelező fővállalkozót, ezért a tervezés rugalmasan képes követni a változó piaci körülményeket. A beruházó egy "jóváhagyási tervvel" szabatosan meghatározza a fejlesztési szándékát, az elvárt műszaki és egyéb követelményeket, illetve a fejlesztésre rendelkezésre álló összeget, a kivitelezővel együttműködve a tervező pedig vállalja, hogy piaci körülmények között megvalósítható tervet készít, melynek megvalósítását a kivitelező a rendelkezésre álló pénzügyi kereten belül oldja meg.

A Szigeti úton az orvoskar elméleti tömbje egy hatalmas, összesen 11.223 négyzetméteres szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözhet majd be. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 40 százalékkal növekszik a kar oktatási és kutatási területe, kialakítanak 4 nagy előadót és 34 szemináriumi termet. Ugyanakkor nemcsak az épületek lesznek korszerűek, hiszen a program során összesen 1,6 milliárd forintért diagnosztikai és terápiás eszközöket, műszereket szereznek be, amelyek a legmagasabb szinten biztosítják az oktatás hátterét.

Az egyetem környékén állandó probléma jelenleg is a parkolás, a beruházás során erre is gondoltak, hiszen 254 új parkolóhelyet alakítanak ki. Ráadásul Pécs egésze bővül egy hatalmas, nyitott parkkal: a kerítéseket a tervek szerint lebontják, és bárki bejárhatja majd a megújult területet. Talán sokan nem is gondolnák, de a park önmagában mintegy 10.000 négyzetméteres, itt új növényeket ültetnek, korszerű burkolatokat raknak le, és utcabútorok is várják majd a leülni, pihenni vágyókat. Az egyetem területén bölcsőde és óvoda is található, megújul a játszókert, az épületek pedig energetikai korszerűsítésen esnek át.

Forrás

Pécsi Hírek

Hírarchívum